settings icon
share icon
Питање

Шта су небеске круне које ће верници примити на небу?

srpski
Одговор


Постоји пет небески круна које се спомињу у Новом завету које ће бити додељене верницима. То су непролазне круна, круна радости, круна праведности, круна славе и круна живота. Грчка реч која се превода са „круна" је степханос (извор за име Стефана мученика) и значи „значка краљевства, награда у јавним надметањима или уопштено симбол части." Круне су се користиле током древних грчких игара; венац направљен од лишћа стављао би се на главу победника као награда за освајање такмичења. Ова спортска част коришћена је фигуративно у Новом завету за награде на небу које је Бог обећао онима који су верни. Прва Коринћанима 9:24-25 најбоље дефинише како ће се те круне додељивати.

1) Непропадљива круна — (1.Коринћанима 9:24-25). „Не знате ли да на тркалишту трче сви тркачи, али само један добива награду; тако и ви трчите — да је освојите. А сваки борац уздржава се од свега; они — да би добили пропадљив венац, а ми – непропадљив." Све ствари на земљи су подложне пропадању и нестаће. Исус нас подстиче да не гомиламо себи богатства на земљи где „мољац и рђа уништавају и где лопови поткопавају и краду" (Матеј 6:19). Ово је аналогно са оним што Павле говори о венцу од лишћа код спортисте који ће убрзо да постане крт и да се распадне. То није случај са небеском круном; верна истрајност осваја небеску награду која је „непропадљиво наследство, и неокаљано, и које не вене, сачувано на небесима за вас" (1. Петрова 1:3-5).

2) Круна радости – (1. Солуњанима 2:19) „Јер ко је наша нада, или радост, или венац славе, — ако не ви, — пред Господом нашим Исусом о његовом доласку?" Апостол Павле нам говори у Филипљанима 4:4 „радујте се увек у Господу" због обиља благослова којим нас је наш благодатни Бог обасуо. Као хришћани, имамо више у овом животу због чега треба да се радујемо него било ко други. Лука нам говори да се радовање и сада дешава на небу (Лука 15:7). Круна радости биће наша награда где ће „Бог отрти сваку сузу с њихових очију, и неће више бити смрти, ни жалости, ни вике, ни бола, јер оно прво прође" (Откривење 21:4)

3) Круна праведности – (2. Тимотеју 4:8) „А сад ми је приправљен венац праведности, који ће ми у онај дан дати Господ, праведни судија, не само мени него и свима који су сву љубав посветили његовом доласку." Ову круну наслеђујемо због Христове праведности; без Христове праведности, не можемо да добијемо ову круну. Пошто је добијамо праведношћу, а не силом или обманом као што је некада случај са овоземаљским крунама, ова круна је вечна, обећање свима који воле Господа и радосно ишчекују Његов повратак. Кроз наше истрајавање у обешрабрењу, прогонству, патњи или чак смрти, знамо сигурно да је наша награда са Христом у вечности (Филипљанима 3:20). Ова круна није за оне који зависе од своје самоправедности. Такав став производи само ароганцију и понос, а не тежњу да се буде са Господом.

4) Круна славе – (1. Петрова 5:4) „И кад се појави архипастир, примићете славни венац који не вене". Ова реч „слава" је интересантна реч и односи се на саму Божију природу и Његове поступке. Укључује Његово величанство и сјај. Сетите се Стафана који је, док су га каменовали, био у стању да види небо и види Божиију славу (Дела 7:55-56). Ова реч, такође, значи славу и част коју дајемо Богу, а која му припада, због оног ко Он јесте (Исаија 42:8; 48:11; Галатима 1:5). Верници су невероватно благословени да уђу у царство и приме круну славе, да приме сличност са самим Христом. Као што је Павле рекао: „Сматрам, уосталом, да страдања садашњег времена не значе ништа у поређењу са славом, која ће се на нама открити" (Римљанима 8:18).

5) Круна живота – (Откривење 2:10) „Не бој се ничега што ћеш имати да трпиш. Види, ђаво ће неке од вас бацити у тамницу да будете подвргнути искушавању, и имаћете невољу десет дана. Буди веран до смрти па ћу ти дати венац живота." Ова круна је за све вернике, али посебно драга онима који подносе патњу, показују храброст приликом прогонства због Исуса, чак до границе смрти. У Библији, реч „живот" често се користи да би се показао однос који је исправан са Богом. Исус је рекао: „Ја сам дошао сам да имају живот и да га имају у изобиљу" (Јован 10:10). Као што су ваздух, храна и вода од животне важности за физички живот, Исус је од животне важности за духовни живот.

Он је једини који обезбеђује „живу воду". Он је „хлеб живота" (Јован 4:10; 6:35). Наши земаљски животи ће се завршити. Али, имамо невероватно обећање за оне који су дошли Богу кроз Исуса: „А ово је обећање које нам је он обећао: живот вечни" (1. Јованова 2:25).

Јаков каже да је ова круна живота за оне који воле Бога (Јаковљева 1:12). Поставља се питање како показујемо нашу љубав према Богу? Апостол Јован даје одговор на ово питање: „Јер љубав према Богу ово значи: да држимо његове заповести; а његове заповести нису тешке" (1. Јованова 5:3). Као Његова деца морамо да држимо Његове заповести и да Му будемо послушни. Зато, подносимо неизбежне тешкоће, бол, главобоље и невоље –док год смо живи- и нека се стално крећемо напред, увек „гледајући на Исуса, зачетника и усавршитеља вере" (Јеврејима 12:2) да примимо круну живота која нас чека.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта су небеске круне које ће верници примити на небу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries