settings icon
share icon
Питање

Шта је срце?

srpski
Одговор


Прво, рећи ћемо оно што је очигледно: овај чланак не говори о срцу као виталном органу, мишићу који пумпа крв кроз тело, нити се овај чланак бави романтичним, филозофским или литерарним дефиницијама.

Уместо тога, усредсредићемо се на оно што Библија говори о срцу. Библија помиње људско срце готово 300 пута. У суштини, ово је оно што каже: срце је духовни део нас где пребивају наше емоције и жеље.

Пре него што размотримо људско срце, поменућемо да пошто Бог има емоције и жеље, можемо рећи да и Он има „срце". Ми имамо срце јер га Бог има. Давид је био човек „по Божијем срцу" (Дела 13:22). И Бог благослови свој народ вођама који знају и следе Његово срце (1. Самуилова 2:35; Јеремија 3:15).

Људско срце, у свом природном стању је зло, варљиво и покварено. Јеремија 17:9 каже: „Срце је изнад свега превртљиво и опако, ко га може позати?" Другим речима, пад у грех је утицао на нас на најдубљем нивоу; наш ум, емоције и жеље биле су покварене грехом – и слепи смо за то да видимо колико тај проблем све прожима.

Можда не разумемо своје срце, али Бог га разуме. Он зна „тајне срца" (Псалам 44:21; погледај такође 1. Коринћанима 14:25). Исус „је све познавао, и није имао потребе да ко сведочи за човека; јер је сам знао шта беше у човеку." (Јован 2:24-25). На основу Његовог познања срца, Бог је могао праведно да суди: „Ја, Господ, прозирем срце и кушам бубреге, ја свакоме по његовим путевима дајем, према плоду дела његових" (Јеремија 17:10).

Исус је указао на грешност наших срца у Марку 7:21-23: „Јер изнутра из људског срца излазе зле мисли, блуд, крађе, убијства, прељубе, лакомства, злоће, преваре, распојасаност, завист, хула, охолост, безумље. Сва ова зла излазе изнутра и чине човека нечистим." Наш највећи проблем није спољашњи, него унутрашњи; сви имамо проблем са срцем.

Да би особа била спасена, срце мора да се измени. То се дешава уз помоћ Божије силе као одговор на веру. „Јер срцем се верује за праведност, а устима се исповеда на спасење" (Римљанима 10:10). Бог по својој благодати може да створи ново срце у нама (Псалам 51:10; Језекиљ 36:26). Он обећава да ће „оживети сва скрушена срца" (Исаија 57:15).

Божије дело стварања новог срца у нама укључује тестирање наших срца (Псалам 17:3; Поновљени закон 8:2) и испуњавање наших срца новим идејама, новом мудрошћу и новим жељама (Немија 7:5; 1. Краљевима 10:24; 2. Коринћанима 8:16).

Срце је срж нашег бића и Библија ставља велики значај на то да нам срце остане чисто: „Изнад свега срце своје чувај, јер су у њему извори живота" (Пословице 4:23)Врати се на Српску страну

Шта је срце?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries