settings icon
share icon
Питање

Шта је хамартилогија?

srpski
Одговор


Хамартилогија је проучавање греха. Хамартилогија се бави пореклом греха, његовим утицајем на човечанство и како ће се то одразити на живот после смрти. Грешити у основи значи „промашити мету". Сви ми машимо Божију мету (Римљанима 3:23). Хамартилогија објашњава зашто машимо мету, и то како ће се то одразити на период после наше смрти. Ово су нека од битних питања у хамартилогији:

Шта је грех, по дефиницији? Грех се у Светом писму описује као прекршај Божијег закона (1. Јованова 3:4) и побуњеништво против Бога (Поновљени закон 9:7; Исус Навин 1:18).

Да ли смо наследили грех од Адама и Еве? Римљанима 5:12 о овоме овако говори: „Стога, као што је посредством једнога човека грех ушао у свет, а грехом смрт, тако је смрт прешла на све људе, јер су сви згрешили".

Да ли су Богу сви греси исти? Постоји рангирање греха, неки греси су гори од осталих. Са друге стране, у погледу вечних последица и спасења, сви су греси исти. Дословно сваки грех води у вечну осуду (Римљанима 6:23).

Како да знам да ли је нешто грех? Усветом писму постоје ствари које се посебно истичу и проглашавају за грех. Оно што је теже је одредити шта је грех у областима које Свето писмо не помиње директно.

Може да изгледа да је проучавање депресивне теме као што је грех контрапродуктивно за хришћанина. На крају крајева, зар нисмо спасени Христовом крвљу? Да! Међутим, да бисмо разумели спасење, морамо прво да шватимо зашто нам је потребно. И ту је корисна хамартилогија. Она објашњава да смо по наслеђу, кривици и личном избору, сви грешници. Показује нам зашто Бог мора да нас осуди за наше грехе. Хамартиологија указује на решење за грех – искупљујућу жртву Исуса Христа. Када се заиста суочимо са својом грешном природом, почињемо да разумемо дубину и ширину природе нашег великог Бога који, са једне стране осуђује грешнике на пакао, у свом праведном суду а онда са друге стране, налази решење за Сопствени захтев за савршенством. Само када разумемо дубину греха можемо да разумемо и величину Божије љубави према грешницима.

Кључни стих за хамартиологију налази се у Римљанима 3:23-24: „Сви су згрешили и тако су лишени славе Божије, те се оправдавају за бадава — његовом благодаћу — на основу искуплења у Христу Исусу".

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је хамартилогија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries