settings icon
share icon
Питање

Које су библијске основе за развод?

srpski
Одговор


Када говоримо о томе шта Библија каже о разводу, важно је имати на уму речи из Малахије 2:16: „Јер ја мрзим отпуштање, говори Господ, Бог Израелов". Које год могуће основе Библија даје за развод, не значи да Бог жели да се развод деси у овим случајевима. Уместо да постављамо питање „да ли је _______ разлог за развод", често би питање требало да буде „да ли је ________ основа за опраштање, обнављање и/или саветовање?"

Библија даје две јасне основе за развод: (1) сексуална неморалност (Матеја 5:32; 19:9) и (2) напуштање од стране необраћеног брачног друга (1. Коринћанима 7:15). Чак и у ова два случаја, развод се не захтева нити чак подстиче. Највише што можемо да кажемо је да су сексуална неморалност и напуштање основе (или дозвола) за развод. Исповедање, опраштање, помирење и обнављање су увек први кораци. Развод би требало да видимо као последње решење.

Да ли постоје неке друге основе за развод осим оних које Библија врло јасно даје? Можда, али не треба да правимо претпоставке о Божијој Речи. Веома је опасно ићи даље од онога што Библија каже (1. Коринћанима 4:6). Најћешће додатне основе за развод за које људи питају су злостављање брачног друга (емоционално или физичко), злостављање деце (емоционално, физичко, или сексуално), зависност о порнографији, наркотицима/алкохолу, криминал/затвор, и злоупотреба финансија (као што је зависност од коцкања). Ни за један од ових проблема се не може рећи да су јасна библијска основа за развод.

То додуше не значи да би оне биле разлог за развод који би Бог одобрио. На пример, не можемо да замислимо да би Бог желео да жена остане са мужем који физички злоставља њу и/или децу. У таквим случајевима жена би дефинитовно требало да себе и децу одвоји од насилног мужа. Межутим, чак и у таквим ситуацијама, време одвајања са циљем покајања и обновљења требало би да буде идеал, а не започињање процеса развода. Молимо вас да разумете да рекавши да ово нису блиблијске основе за развод, дефинитивно не кажемо да особа чији брачни друг увучен у те активности треба да остане у тој ситуацији. Ако постоји било какав ризик за особу или децу, одвајање је добар и одговарајући корак.

Други начин да гледамо на ову тему је да направимо разлику између библијских основа за развод и библлијских основа за развод и други брак. Неки тумаче да су две библиске основе за развод горепоменуте, једине основе за други брак после развода, али у другим случајевима даје дозволу за развод али без могућности поновног ступања у брак. Иако је ово могуће тумачење, оно ипак даје превише претпоставки о томе шта говори Божија Реч.

Да сумирамо, које су библијске основе за развод? Одговор је сексуална неморалност и напуштање. Да ли постоје додатне основе за развод осим ове две? Могуће је. Да ли би развод икад требало олако третирати или узети као прву алтернативу? Апсолутно не. Бог је у стању да мења и преобрази особу. Бог је у стању да излечи и обнови сваки брак. Развод би требало да постоји у случајевима поновљеног и непокајаног гнусног греха.

EnglishВрати се на Српску страну

Које су библијске основе за развод?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries