settings icon
share icon
Питање

Шта је највећи грех?

srpski
Одговор


У смислу вечности, ниједан грех није већи од других. Сваки грех нас раздваја од Бога али сваки грех мора да се искупи. Такође, не постоји „највећи грех" у смислу „смртних" и „опростивих" грехова, као што то учи Католичка црква. Сви греси су „смртни" у том смислу да чак и један грех чини да грешник заслужи духовн смрт и вечно одвојење од Бога. У исто време Свето писмо говори о дану суда, као дану у коме ће неки греси добити већу казну од других (Матеј 11:22, 24; Лука 10:12, 14). Исус је такође говорио о једном греху као „већем" од других (иако не као о „највећем") у Јовану 19:11. Када је разговарао са Понтијем Пилатом рекао је да је онај који га је предао Плату „грешнији". Под тим је мислио да је кривица особе која га је предала Пилату, било да је то био Јуда или Кајафа, била већа од Пилатове јер су га намерно и хладно предали а видели су несразмерну количину доказа у Његовим чудима и учењу који су несумњиво указивали на то да је Месија и Син Божији. Тај грех је био већи него код оних који га нису познавали. Ово би могло да укаже да то да ће они који су сазнали да је Исус Син Божији и даље га одбацили, бити више кажњени од оних који никад нису знали за њега: „Рече им Исус: кад бисте били слепи, не бисте имали греха; али сад кажете: видимо; ваш грех остаје" (Јован 9:41).

Међутим, ови случајеви не доказују да је један од греха „највећи". У Пословицама 6:16–19 је списак седам грехова које Бог мрзи и који су му одвратни: „На ово шесторо мрзи Господ, и седмо је гад души његовој: Очи поносите, језик лажљив и руке које проливају крв праву, срце које кује зле мисли, ноге које брзо трче на зло, лажан сведок који говори лаж, и ко замеће свађу међу браћом", али ниједан од њих није наведен као већи од осталих, нити као највећи.

Иако Свето писмо не именује ниједан грех као највећи, оно говори о неопростивом греху, а то је грех невере у Бога. Нема опроштаја за особу која умре у невери. Свето писмо јасно говори да је Бог у својој љубави према човечанству обезбедио средство за вечно спасење – Исуса Христа и Његову смрт на крсту – за свакога ко верује у Њега (Јован 3:16). Једини услов по коме опроштај неће бити дат је за оне који одбаце једино средство за спасење. Исус је рекао: „Ја сам пут, истина и живот. Нико не долази Оцу осим кроз мене" (Јован 14:6), и тиме појаснио да је Он једини пут спасења. Одбацивање јединог пута спасења је неопростиви грех и у том смислу, највећи од свих.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је највећи грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries