settings icon
share icon
Питање

Шта је то суд великог белог трона?

srpski
Одговор


Суд великог белог трона се налази у Откривењу 20:11-15 и представља крајњи суд пре него што ће неспашени бити бачени у огњено језеро (место вечне казне, познато као пакао). Из Откривења 20:7-15 сазнајемо да да ће се овај суд десити после Хиљадугодишњег царства и пошто Сатана, звер, и лажни пророци буду бачени у огњено језеро (Откривење 20:7-10). Књиге које су отворене (Откривење 20:12) садрже податке о свим делима било које особе, било добрим или лошим, зато што Бог зна све што је икада било речено, урађено или је неко чак помислио; и Он ће у складу са тим наградити или казнити (Псалам 28:4; Псалам 62:12; Римљанима 2:6; Откривење 2:23; Откривење 18:6; Откривење 22:12).

Такође, у исто време је отворена и друга књига, “књига живота” (Откривење 20:12). Ово је књига која одређује да ли ће особа наследити вечни живот са Богом или ће примити вечну казну у огњеном језеру. Иако се хришћани сматрају одговорним за своје поступке, њима је опроштено у Христу и њихова имена су записана у “књизи живота од почетка света” (Откривење 17:8). Такође из Писма знамо да ће на овом суду Исус судити “мртвима у складу са њихвим делима” (Откривење 20:12) и ако “нечије име” се не нађе “записано у књизи живота”, он ће бити бачен у огњено језеро (Откривење 20:15).

Чињеница да ће се на крају судити свим људима, и вернима и невернима, се јасно види у многим деловима Писма. Свака особа ће једног дана стати пред Христа и биће јој суђено за њена дела. Док је потпуно јасно да је суд великог белог трона, последњи Христов суд, хришћани се не слажу око тога где се он налази у односу на друге судове у Библији, и коме ће се тачно судити на суду великог белог трона.

Многи хришћани верују да Писмо говори о три различита суда који ће се десити. Први суд се односи на суд “овце од јараца” или “суд народима” као што се види у Матеју 25:31-36. Они верују да ће се он десити после времена невоље али пре хиљадугодишњег царства, да би се одредило ко ће ући у хиљадугодишње царство. Други суд се односи на дела верника, који се често зове “Христов суд(столица) (бема)” (Друга Коринћанима 5:10); на коме ће хришћани примити награду за своја дела или службу Богу. Трећи суд је суд “великог белог трона” суд на крају хиљадугодишњег царства (Откривење 20:11-15); који се односи на суд неверницима на коме ће им бити суђено према њиховим делима и где ће бити осуђени на вечну казну у огњеном језеру.

Други хришчани верују да се сва три суда, који су описани у Матеју 25:31-36; Другој Коринћанима 5:10 и у Откривењу 20:11-15 односе на један исти крајњи суд, а не три одвојена суда. Другим речима, они који држе овакав поглед верују да ће суд “великог белог трона” у Откривењу 20:11-15 бити време где ће се судти и вернима и невернима. Онима, чија се имена буду нашла у “књизи живота” ће бити суђено за њихова дела да би им се одредила награда или губитак награде коју треба да приме; а онима чија се имена не буду нашла у “књизи живота” ће се судити према њиховим делима да би се одредио ниво казне који ће примити у огњеном језеру. Они који држе овакав поглед верују да је Матеј 5:31-46 само други опис онога што ће се десити на суду “великог белог трона”. Они указују да је резултат овог суда исти као и после суда “великог белог трона”у Откривењу 20:11-15. “Овце” (верници) улазе у вечни живот док “јарци” (неверници) се бацају у “вечну казну” (Матеј 25:46).

Без обзира који поглед неко заузима у погледу суда “великог белог трона”, битно је да се никада не изгубе из вида три врло важне чињенице везане за долазећи суд или судове. 1—Да ће Исус Христ бити судија. 2—да ће Христ судити свим неверницима и да ће бити кажњени према делима које су починили. Библија је је врло јасна у погледу тога да неверник сабира “гнев за дан гнева и откривења праведног суда Божијег (Римљанима 2:5), и да ће Бог “свакоме узвратити према његовим делима” (Римљанима 2:6). 3—да ће Исус судити и верницима, али с обзиром да им је Христова праведност приписана и да су њихова имена записана у “књизи живота,” они ће бити награђени у складу са делима која су починили. Из Римљана 14:10-12 јасно се види да “ћемо сви изаћи пред суд Божији” и да ће свако од нас “за себе одговарати Богу.”

Нема сумње да је Библија врло јасна да ће сви, верници и неверници, једнога дана стати пред Христа да им се суди. Али добра вест за вернике је да наш суд неће бити да се одреди да ли ћемо бити бачени у огњено језеро, зато што је то решено онда када смо поверовали у еванђеље и постали “деца Божија.” Они који су истински спашени су награђени у сјајној размени у којој су наши греси урачунати Христу а Његова преведност је приписана нама. Тако да, иако је наше спасење сигурно у Христу ми ћемо ипак “за себе одговарати Богу” (Римљанима 14:12,) и зато треба да се трудимо да урадимо све за славу Божију (Прва Коринћанима 10:31).Врати се на Српску страну

Шта је то суд великог белог трона?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries