settings icon
share icon
Питање

Шта је Велика невоља?

srpski
Одговор


Невоља је период у будућност када ће Господ да оствари бар 2 аспекта свог плана: 1) завршиће дисциплиновање свог народа Израела (Данило 9:24) и 2) судиће неверним, безбожним становницима земље (Откривење 6-18). Дужина Невоље је седам година. Ово је одређено разумевањем о седамдесет недеља описаних у Данилу (Данило 9:24-27; види такође чланак о Невољи). Велика невоља је послеђа половина периода невоље, који ће трајати 3 и по године. Разликује се од периода невоље, јер ће звер или Антихрист бити откривен и Божији гнев ће се интензивирати током овог времена. Стога, битно је нагласити да Невоља и Велика невоља нису истоветни термини. У оквиру ешатологије (студије о будућим дешавањима), Невоља се односи на пуих седам година, док се„Велика невоља" односи на други део Невоље.

Сам Христос употребио је овај израз „Велика невоља" мислећи на други део Невоље. У Матеју 24:21 Исус каже: „Јер ће тада бити велика невоља, какве није било од постања света до сада, нити ће бити". У овом стиху, Исус мисли на догађај из Матеја 24:15 који описује гнусобе опустошења, човека познатог као Антихриста. Такође, Исус у Матеју 24:29-30 каже: „Одмах после невоље оних дана сунце ће потамнети и месец неће давати своје светлости, и звезде ће падати с неба, и силе небеске уздрмаће се. И тада ће се на небу појавити знак Сина човечијег, па ће тада закукати сва племена на земљи, и угледаће Сина човечијег где долази на облацима небеским са силом и великом славом". У овом одељку, Исус дефинише Велику невољу (стих 21) као почетак откривења гнусобе опустошења (стих 15) и крај који ће обележити Христов други долазак (стих 30).

Други одељци који се односе на Велику невољу су Данило 12:1б који каже „И то ће бити време тескобе како га није било од како је народа до тада." Изгледа да је Исус цитирао овај стих када је изговарао речи у Матеју 24:21. Стих који се односи на Велику невољу је у Јеремији 30:7 „Јао, јер је то велики дан, никад није таквог било. То је време муке за Јакова, ал он ће се избавити". Израз „мука за Јакова" односи се на израелску нацију, која ће доживети прогон и природне катастрофе какве раније нису виђене.

С обзиром на информације које нам је Христос дао у Матеју 24:15-30, лако је закључити да почетак Велике невоље има везе са доласком гнусобе опустошења, поступцима Антихриста. У Данилу 9:26-27, видимо да ће овај човек начинити „савез" (мировни пакт) са светом на седам година (једна „недеља"; видети поново чланак о Невољи). На пола седмогодишњег периода – „у сред недеље", речено нам је да ће овај човек прекршити споразум, заустављајучи жртве и приносе, што се посебно односи на његове поступке у обновљеном будућем храму. Откривење 13:1-10 даје нам још детаљнији опис оног што ће звер да уради, а оно што је битно је да то потврђује дужину времена коју ће он провести на власти. Откривење 13:5 каже да ће он имати власт 42 месеца, што је 3 и по године, што представља дужину Велике невоље.

Откривење нам даје највише информација о Великој невољи. Од Откривења 13 када звер ступа на сцену до Христовог повратка у Откривењу 19, дат нам је опис Божијег гнева на земљи, због неверовања и бунтовништва (Откривење 16-18). То такође описује како Бог истовремено дисциплинује и штити свој народ Израел (Откривење 14:1-5), док одржава своје обећање Израелу да ће успоставити земаљско царство (Откривење 20:4-6).Врати се на Српску страну

Шта је Велика невоља?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries