settings icon
share icon
Питање

Које су основне одлике еванђеоске поруке?

srpski
Одговор


Реч „еванђеље” значи „добра вест” , а најбоље се дефинише као порука опроштења греха кроз искљупљуће дело Исуса Христа. Суштински, то је Божији план спасења за оне који ће поверовати у Његовог божанског Сина, да би били помирени са једним праведним и светим Богом. Суштински садржај ове спасоносне поруке је јасно представљен за нас у Библији.

У првом писму апостола Павла Коринћанима, он представља садржај еванђеоске поруке: „Обзнањујем вам, браћо, еванђеље које сам вам проповедао, које ви примисте, у ком и стојите, којим се и спасавате, ако га чврсто држите како сам вам ја објавио, сем ако нисте узалуд поверовали. Јер сам вам пре свега предао што сам и примио: да је Христос умро за наше грехе - по Писмима, и да је сахрањен, и да је васкрснут трећега дана - по Писмима”(1. Коринћанима 15:1-4).

У овом одломку, видимо три суштинска елемента еванђеоске поруке. Прво, фраза „умро за наше грехе” је веома битна. Као што нам Римљани 3:23 говоре: „Сви су згрешили и тако су лишени славе Божије”. Стварност греха треба да признају сви који прилазе Божијем престолу за спасење. Грешник мора да призна безнадежност своје кривице пред Богом да би се десило опроштење и мора да разуме да је „плата за грех смрт” (Римљанима 6:23). Без ове основне истине, ниједно представљање еванђеља није потпуно.

Друго, личност и дело Христа су саставни део еванђеља. Исус је истовремено Бог (Колошанима 2:9) и човек (Јован 1:14). Исус је живео безгрешним животом који ми никад не бисмо могли да живимо (1. Петрова 2:22) и Он је једини који је могао да умре заступничком смрћу за грешника. Грех против неограниченог Бога захтева неограничену жртву. Стога, или човек, који је ограничен, мора да плати цену неограниченог времена у паклу или неограничени Христос мора да је плати једном. Исус је отишао на крст да плати дуг који дугујемо Богу за наш грех и они који су покривени Његовом жртвом наследиће Божије царство као синови Краља (Јован 1:12).

Треће, Христово васкрсење је кључни елемент еванђеља. Васкрсење је доказ Божије силе. Само Он који је створио живот може да га васркне после смрти, само Он може да преокрене гнусност саме смрти и само Он може да уклони жалац смрт и победу гроба (1. Коринћанима 15:54-55). Даље, за разлику од других религија, хришћанство има Оснивача који је надмашио смрт и који обећава да ће Његови следбеници учинити исто. Све друге религијие основали су људи и пророци чији је крај био гроб.

На крају, Христос нуди своје спасење као бесплатан дар (Римљанима 5:15, 6:23) који може да се прими једино по вери, без учињених дела или заслуга са наше стране (Ефесцима 2:8-9). Као што нам апостол Павле говори, еванђеље је „…..сила Божија на спасење свакоме ко у њега верује, прво Јудејину, а и Грку (Римљанима 1:16). Исти надахнути аутор нам говори: „ Ако, дакле, својим устима исповедиш да је Исус Господ и поверујеш у свом срцу да га је Бог васкрсао из мртвих, бићеш спашен”(Римљанима 10:9).

Ово су суштински елементи еванђеља: грех свих људи, Христова смрт на крсту да плати за наше грехе, Његово васкрсење које обезбеђује вечни живот онима који Га следе и понуда бесплатног дара спасења свима.Врати се на Српску страну

Које су основне одлике еванђеоске поруке?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries