settings icon
share icon
Питање

Шта према Библији значи да си добар родитељ?

srpski
Одговор


Родитељство може бити тешко и болно путешествије, али може бити нешто што ће нам донети највећу награду и испунити нас највећим задовољством од свега што смо у животу урадили. Бог има пуно тога да каже о начину како можемо успешно да одгајамо нашу децу да буду побожни људи. Прво нешто које треба да направимо је да их научимо истини о Божијој речи.

Заједно са Богом пуним љубави и тиме што ћемо бити побожни пример особе која се потчињава Божијим заповестима, ми треба да: “И често напомињи синовима својим, и говори о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш. И вежи их себи на руку за знак, нека ти буду као почеоник међу очима. И напиши их на довратницима од куће своје и на вратима својим” (Пета Мојсијева 6:7-9). Ако фигуративно следимо ове заповети које је Бог дао Јеврејима, научићемо нашу децу да слављење Бога треба да буде стално, а не само резервисано за недељу ујутро или молитве пред спавање.

Иако наша деца много тога уче кроз директно подучавање, много више уче тако што нас посматрају. Зато треба да смо пажљиви у свему што чинимо. Прво треба да будемо свесни наших Богом даних улога. Мужеви и супруге треба да се међусобно поштују и да се потчињавају једно другом (Ефесцима 5:21). У исто време Бог је успоставио линију ауторитета да би се очувао ред.

Прва Коринћанима 11:3 каже: “Али хоћу да знате да је Христос глава сваком човеку, а човек је глава жени, а Бог је глава Христу.” Ми знамо да Христ није мање вредности од Бога, баш као што жена није мање важности од супруга. Бог међутим зна да без ауторитета нема да има реда. Одговорност супруга као главе породице је да воли своју жену као своје сопствено тело, на исти пожртвован начин као што је Христ волео Цркву (Ефесцима 5:25-29).

Није тешко за једну супругу да се потчини ауторитету свога супруга када он управља домом са љубављу (Ефесцима 5:24, Колошанима 3:18). Њена првенствена одговорност је да воли свог супруга и децу, да живи мудро и у чистоћи, и да се брине за дом (Титу 2:4-5). Жене су природно више те које одгајају него мушкарци, зато што су првобитно створене да се брину за потомство.

Дисциплина и подучавање су саставни део родитељства. Приче Соломонове 13:24 кажу: “Ако одбијеш да дисциплинујеш своју децу, то доказује да их не волиш; ако волиш своју децу, бићеш спреман да их на време укориш.” Деца која расту у кући без дисциплине, осећају се нежељенима и безвреднима. Њима недостаје смер и само-контрола и како одрастају постају бунтовни и имају мало или нимало поштовања за било коју врсту ауторитета, укључујући Божији. “Дисциплинуј своју децу док још има наде. Ако то не чиниш, уништићеш њихов живот” (Приче Соломонове 19:18).

У исто време, дисциплина треба да је уравнотежена са љубављу, јер у супротном кад одрасту деца могу да постану огорчена, обешрабрена или да су бунтовна (Колошанима 3:21). Бог признаје да је дисциплина болна у тренутку примене (Јеврејима 12:11), али ако се прави са љубављу, врло је корисна за дете. “И ви очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у Господњој науци и опомени.” (Ефесцима 6:4).

Важно је да децу укључимо у црковну породицу и службу док су још млади. Редовно иди у цркву која вреује у Библију (Јеврејима 10:25), дозволи им да виде како проучаваш Божију реч, и проучавајте је заједно. Раговарајте са њима о свету и томе како га они виде, и учите их о слави Божијој свакодневно. “Учи своју децу исправном путу, и када одрасту неће одступити од њега.” (Приче Соломонове 22:6).Врати се на Српску страну

Шта према Библији значи да си добар родитељ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries