settings icon
share icon
Питање

Шта су Гог и Магог?

srpski
Одговор


Са историјске тачке гледишта, Магог је био Нојев унук (Постанак 10:2). Магогови потомци су се населили на далеки север, вероватно у Европу и северну Азију (Језекиљ 38:15). Магог је коначно постало име земље где су се населили Магогови наследници. Народ Магога је описан као народ вештих ратника (Језекиљ 38:15; 39:3¬–9). Гог је име будућег вође у Магогу који ће водити војску у нападу на Израел. Господ предвиђа пропаст Гога: „Сине човечји, окрени лице своје према Гогу у земљи Магогу … и пророкуј на њ" (Језекиљ 38:2).

Гог и Магог се помињу у Језекиљу 38—39 и Откривењу 20:7–8. Док ова два одељка помињу иста имена, подробније проучавање Светог писма показује да се не односе на исте људе и догађаје. У пророштву Језекиља, Гог ће бити вођа велике војске која ће напасти израелску земљу. Ово су речи о Гогу: „И реци: Овако вели Господ Господ: ево ме на тебе, Гоже, кнеже и главо Месеху и Тувалу" (Језекиљ 38:2). Битка Гога и Магога из Језекиља одвија се током периода Велике невоље, вероватно у току прве три и по године. Најјачи доказ за ово виђење је да ће напад да дође када Израел буде био у миру (Језекиљ 38:8, 11)—кад се народ опусти. Израел сада дефинитивно није у миру и незамисливо је да би народ одустао од одбране, осим током неког већег догађаја. Када ступи на снагу Израелов савез са Антихристом на почетку Данилове седамдесете недеље (седам година невоље – Данило 9:27а), Израел ће бити у миру. Могуће је да ће се битка одвити баш пре средине овог седмогодишњег периода. Према Језекиљу, сам Бог ће поразити Гога на планинама Израела. Покољ ће бити тако велики да ће бити потребни месеци да се сахране сви мртви (Језекиљ 39:11–12).

Гог и Магог се поново помињу у Откривењу 20:7-8. Ово је другачија битка, али понављање имена Гог и Магог показује да се историја понавља. Поново ћемо видети исту побуну против Бога из Језекиља 38-39.

Књига Откривења алудира на пророштво Језекиља о Магогу да би описала напад у последњим временима на израелски народ (Откривење 20:8–9). Ишод ове битке ће бити уништење свих Божијих непријатеља а Сотона ће коначно наћи своје место у ватреном језеру (Откривење 20:10).

Доле су наведени неки од убедљивијих разлога због којих можемо да сматрамо да Језекиљ 38-39 и Откривење 20:7-8 говоре о различитим људима и биткама:

1. У бици у Језекиљу 38-39 војске углавном долазе са севера и укључују само неколико народа на земљи (Језекиљ 38:6, 15; 39:2). Битка у Откривењу 20:7–9 ће укључити све народе тако да ће војске долазити из свих праваца, а не само са севера.

2. У Језекиљу 38—39 се не помиње Сотона. У Окривењу 20:7 контекст јасно поставља битку на крај миленијума, док је Сотона главни њен покретач.

3. Језекиљ 39:11–12 говори да ће се мртви сахрањивати седам месеци. Ако је битка из Језекиља 38-39 иста она је описана у Откривењу 20:8-9 неће бити потребе да се сахрањују мртви јер одмах након Откривења 20:8-9 следи суђење на великом белом престолу (20:11–15), и тада ће постојеће небо и земља бити уништени и замењени новим небом и земљом (Откривење 21:1). Ако би се битка десила током почетка Велике невоље, постојала би потреба да се сахране мртви, јер ће земља Израела бити насељена наредних хиљаду година, током хиљадугодишњег царства (Откривење 20:4–6).

4. Битка у Језекиљу 38—39 је Божије средство да врати израелски народ Себи (Језекиљ 39:21–29). У Откривењу 20, Израел ће бити веран Богу 1000 година (хиљадугодишње царство). Побуњеници из Откривења 20:7–10 су уништени без икакве прилике да се покају.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта су Гог и Магог?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries