settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити побожан муж?

srpski
Одговор


Када се питамо како бити побожан муж, једна од првих истина коју треба препознати је да нико није природно побожан. Ни мушкарци ни жене не могу бити све што Бог жели да буду у сопственој снази. Дакле, да бисмо били побожни муж или жена треба прво да подчинимо свој живот владавини Исуса Христа. Бити „побожан“ значи да морамо имати Бога. Када Његов Дух живи у нама, Он нас оснажује да живимо побожно (Галатима 2:20; Титу 2:12).

Филипљанима 2:3–4 поставља темељ за све побожне односе, укључујуц́и брак: „ Ништа не чините из частољубља или сујете, него у понизности један другога сматрајте већим од себе. Не старајте се само свако за своје, него свако и за оно што се тиче других.” У браку то значи да муж и жена више нису сами себи газде. Свако је драговољно предао право другом да ради шта хоц́е, кад год хоц́е. Ово може бити посебно тешко за мушкарце, посебно ако су дуго били слободни. Мушкарцу можда никад не падне на памет да његова жена нема исту жељу као и он, да проведе викенд на фудбалској утакмици или у ловачкој колиби. Зато нам овај одломак говори да треба да узмемо у обзир осец́ања и идеје других, уместо да претпостављамо да они мисле као ми.

Прва Петрова 3:7 каже: „Тако и ви, мужеви, будите увиђавни према и указујте им поштовање као слабијем суду, и сунаследницима милосног дара живота, да ништа не омете ваше молитве. ” Термин „слабија суд“ често је погрешно швац́ен. То не имплицира инфериорност, јер се стих наставља изјавом да је жена сунаследник са својим мужем. У контексту овог стиха, „слабији“ значи да се жена не треба третирати као „један од момака“. Она је створена другачије, и телом и духом. „Разумевање“ је кључно. Муж мора да швати своју жену, да научи ко је она и да доноси одлуке које истичу њену снагу и лепоту. У хришц́анском браку нема места физичком сукобу, вербалном малтретирању и емоционалном занемаривању. Живети са њом на начин разумевања значи да мудар муж контролише своје потребе и жеље како би се њене испуниле. Он је не омаловажава, не умањује њен допринос породици, нити очекује од ње да уместо њега оно што је њему Бог дао да уради. Напор да се разуме једна жена је животни процес у коме мушкарац жели да буде буде стручњак.

Ефесцима 5 наставља овај опис побожног мужа. Стих 25 каже: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христос заволео Цркву и самог себе предао за њу.” Ово поређење са Христом и Црквом много говори. Мужеви треба да показују пожртвовану, безусловну љубав према својим женама на исти начин на који Исус воли нас, своју невесту, чак и када смо непослушни, непокорни и нас је тешко волети. Стих 28 даље каже: „Тако су и мужеви дужни да воле своје жене као своја тела. Ко воли своју жену, самог себе воли ." Мушкарци обично немају проблема да воле своје тело. Сексуално задовољство, мишиц́на снага и друге физичке потребе често су главни приоритети. Бог налаже мужевима да својим женама дају исти приоритет као и физичким потребама. Исус је својевољно подвргао сопствено тело злостављању, понижавању и потреби због своје невесте, цркве. То је модел који ово Свето писмо даје мужевима.

Хришц́анске жене желе побожно вођство, а не диктатуру. Међутим, човек не може да води тамо где није био. Вођа прво иде, крчи пут, бори се са духовним питањима и онда својој породици износи Божје упутство. Стални лични однос са Исусом је кључан за духовно вођење породице. Бог сматра мушкарце одговорним за духовно и физичко благостање њихових породица (1. Тимотеју 5:8). Чак и ако је жена боља у подучавању и вођењу, муж и даље треба да учествује у подучавању њихове деце. Он мора да води својим примером одласка у цркву, читања Библије, молитве и духовном дисциплином. Хришц́анској жени је тешко да поштује свог мужа у другим областима живота, када је он није доследан у духовном вођењу.

И самци и ожењени мушкарци могу имати користи од ових особина побожног вође. Вођа је

• Прво слуга (Матеј 23:11)
• Спеман да учи (Пословице 19:20)
• Испуњен Светим Духом (Дела 6:3)
• Одушевљен својом улогом (Ефешанима 6:7)
• Узор понизности и праштања (1. Петрова 5:6; Ефесцима 4:32)
• Има љубав према онима које води (Матеј 5:46; Јован 13:34-35)
• Спреман да призна своје неуспехе и области у којима му је потребан раст (Филипљанима 3:12)

Тачније, мушкарац може постати побожан муж узимајуц́и у обзир следец́е:
1. Да ли ваш распоред показује да је ваша породица главни приоритет у времену, енергији и фокусу?
2. Да ли слушаш савет из 1. Петрове 3:7 и радиш на упознавању своје жене?
3. Да ли преузимате иницијативу да своју жену водите духовно тако што ц́ете са њом делити ствари којима вас Бог учи?
4. Да ли сте осетљиви на физичко стање и сексуалне потребе ваше жене? Они ц́е се разликовати од ваших, а побожни муж ће то поштовати без да се дури или покушава да је „кажњава“.
5. Да ли прихватате једнаку одговорност за децу? Чак и ако је ваша жена боља у неким аспектима родитељства, ваша деца су ваша одговорност. Вашој жени је потребан партнер који вољно дели терет са њом.
6. Испитајте свој тон гласа. Да ли сте ушли у навику грубости, окривљавања или суптилног неодобравања?
7. Да ли икада прибегавате физичком или вербалном злостављању у било ком облику? Ако вам је потребна помоц́ у управљању бесом, потражите је.
8. У областима у којима је ваша жена слаба, да ли јој помажете да расте, уместо да је критикујете или ућуткујете?
9. Да ли сте добар слушалац? Жене морају да деле своја срца, а ви морате бити најбезбедније место за њу да то уради.
10. Да ли сте чувар њеног срца, снова и самопоштовања? Не можете јој бити Бог, али је можете охрабрити да се повеже са Богом на такав начин да њене најдубље емоционалне потребе буду задовољене у Њему.

Мушкарци се често мере по спољашним параметрима, који су ван њихове контроле. Новац, слава, физичка способност и моц́ су пролазни и привремени. Међутим, муж може одлучити да дефинише успех према томе колико је добро следио Божју заповест да негује своју жену и води своју породицу. Срец́на жена је сведочанство њеног мужа. Иако није одговоран за начин на који његова жена реагује, сваки муж може да контролише колико добро следи Исусов модел у љубави и вођењу оних које му је Бог поверио.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи бити побожан муж?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries