settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћански гностицизам?

srpski
Одговор


Хришћански гностицизам заправо и не постоји, јер су право хришћанство и гностицизам два система вере који се међусобно искључују. Принципи гностицизма се супротстављају свему што хришћанство представља. Премда се гностицизам у неким својим облицима може представљати као хришћанство, то је ипак веровање које се ни по чему не може назвати хришћанским.

Гностицизам је вероватно најопаснија јерес која је претила раној цркви у прва три века. Будући да је под јаким утицајем филозофа као што је Платон, заснива се на две лажне премисе. Прва је дуализам духа и материје. Гностици тврде да је материја по природи зла, а дух је добар. Ишод овакве претпоставке је веровање да све што се уради у телу, па био то и најтежи грех, нема никаквог значаја зато што се стваран живот одвија једино у сфери духа.

Друго, гностици тврде да поседују узвишено знање, “вишу истину” која је доступна само неколицини. Гностицизам долази од грчке речи гносис што значи “знати”. Гностици кажу да поседују више знање које није библијско, већ је стечено на некаквом мистичном, вишем нивоу постојања. Они виде себе као привилеговану класу која је изнад свих осталих зато што је њихово познавање Бога дубље и више.

Да би се побила идеја да између хришћанства и гностицизма постоји било каква подударност, треба само упоредити њихове основне доктрине о вери. По питању спасења, гностицизам учи да се оно постиже стицањем божанског сазнања које ослобађа од мрачних заблуда. Иако тврде да следе Исуса Христа и његово учење, гностици му противурече на сваком кораку. Исус није ништа говорио о спасењу које долази од сазнања, већ од вере да је он Спаситељ од греха. “Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас - Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали" (Ефесцима 2:8-9). Дакле, спасење које Христос нуди је бесплатно и доступно свима (Јован 3:16), а не само одабраној шачици људи који су дошли до посебног откривења.

Хришћанство научава да постоји само један извор истине, а то је Библија, непогрешива реч живог Бога која једина поставља правила вере и њеног практиковања (Јован 17:17; 2. Тимотеју 3:15-17; Јеврејима 4:12). Она је писано Божије откривење човечанству које никад не може бити надомештено људским мислима, идејама, писањима и визијама. С друге стране, гностици у својој науци користе ране јеретичке списе који су познати као гностичка јеванђеља – збирка фалсификата представљена као изгубљене библијске књиге. На сву срећу, рани црквени оци су готово једногласно препознали гностичке списе као превару и фалсификат који су пуни лажних доктрина о Христу, спасењу, Богу и осталим темељним хришћанским истинама. Између гностичких јеванђеља и Библије има небројено много супротности. Чак и кад цитирају Библију, такозвани гностички хришћани преправљају стихове или неке њихове делове како би их ускладили са својом филозофијом. Али ми знамо да је тако нешто стриктно забрањено у Библији (5. Мојсијева 4:2; 12:32; Приче Соломунове 30:6; Откривење 22:18-19).

Личност Исуса Христа је још једно подручје где се очитују драстичне разлике између хришћанства и гностицизма. Гностици верују да Исусово тело није било стварно већ само привид физичког, као и да се његов дух спустио на њега приликом крштења, а напустио га пре распећа. Овакво веровање поништава не само Исусову истинску човечност, већ и чин измирења с Богом. Исус није био само Бог, већ и човек у телу који је пострадао и умро на крсту као жртва за наше грехе (Јеврејима 2:14-17). Библиљско виђење Исуса потврђује његову потпуну човечију и божанску природу.

Гностицизам се заснива на мистичком, интуитивном, субјективном, унутрашњем емоционалном приступу истини и то није ништа ново. Његови корени у мало другачијој форми досежу до самог Еденског врта, када је сотона довео у питање Бога и његову заповест и тако уверио Адама и Еву да је та заповест била лаж. Он исти метод користи и дан данас, док “иде около као лав који риче тражећи кога да прождере” (1. Петрова 5:8). Сотона још увек доводи у питање Бога и Библију и хвата у своју мрежу оне који су или наивни и не познају довољно Свето писмо, или траже посебно откривење које ће их учинити нарочитим, јединственим и супериорним у односу на друге. Ми треба да следимо апостола Павла који је рекао: " Све проверавајте, задржавајте што је добро” (1. Солуњанима 5:21). Дакле, на нама је да све упоређујемо са Речју Божијјом која је једина истина.Врати се на Српску страну

Шта је хришћански гностицизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries