settings icon
share icon
Питање

Шта су духовни дарови речи мудрости и речи знања?

srpski
Одговор


Постоје три списка духовних дарова у Писму (Римљанима 12:6-8; 1. Коринћанима 12:4-11 и 1. Коринћанима 12:28), али само један од њих помиње дарове речи мудости и знања (1. Коринћанима 12:8). Постоји много забуне у вези да тим шта ова два дара стварно представљају. Можда је најбољи приступ да се наведе шта ова два дара нису.

Неки харизмати/Пентакосталци виде реч знања и реч мудрости као дарове преко којих Свети Дух говори преко једног верника другом вернику, дајући откривење у вези са неком одлуком или ситуацијом. Они који на тај начн користе ове дарове, често ће рећи: „Имам реч од Бога за тебе". Тиме тврде да говоре у Божије име и да њихове речи треба стриктно послушати.

Овакво шватање дарова речи знања и речи мудрости је опасно близу порицања доктрине о томе да је Свето писмо довољно. Ако Бог и даље наставља да открива своју вољу и мудрост преко посебних откривења које има за појединце, да ли је онда Његова реч довољна да учини „да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело" (2. Тимотеју 3:17)? Да ли нам је Бог заиста дао све што нам је потребно за побожан живот (2. Петрова 1:3), ако тражимо од других људи да нам дају посебно откривење од Бога? То не значи да Бог никада не користи друге да нам говори, али ако су нам често потребне директне поруке од Бога преко других, да ли нам је Божија Реч заиста довољна, као што сама за себе говори?

Ако дарови реч мудрости и реч знања нису речи пророштва, откривења, шта онда представљају? Једно сигурно знамо: они су дати преко Духа да би изградили Христово тело, ради заједничког добра (1. Коринћанима 12:7). Расуло које обично настаје у црквама које практикују дарове речи и дарове знања као дарове откривења, јасно показује да то не раде за опште добро. Збуњујуће, нејасне и понекад контрадикторне „речи од Бога" не долазе од Бога јер он није Бог нереда или забуне (1. Коринћанима 14:33). Те речи такође немају за циљ да уједине хришћане за заједнички раст, напротив, оне теже да произведу поделу и конфликт у Христовом телу. Често се дарови речи знања или речи мудрости користе да би се задобила моћ и утицај над људима, да други буду зависни од оног који тврди да поседује ове дарове. Очигледно је да злоупотреба ових дарова није од Бога.

Имајући ово на уму, ми дајемо ове дефиниције духовних дарова речи знања и речи мудрости:

Реч мудрости – Чињеница да се дар описује као „реч" мудрости значи да се ради о једном од дарова говора. Овај дар описује неког ко може да разуме и говори бибијску истину на такав начин да је вешто, са разабирањем примењује на животне ситуације.

Реч знања – Такође дар говора који уклучује разумевање истине са таквим увидом који може да потиче само од Бога. Они који имају дар знања разумеју дубље ствари од Бога и мистерије из Његове Речи.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта су духовни дарови речи мудрости и речи знања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries