settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни дар поучавања?

srpski
Одговор


Духовни дар поучавање је један од дарова Светог Духа (Римљанима 12:6-8; 1. Коринћанима 12:28; Ефежанима 4: 1-12). То је дар Светога Духа који оспособљава особу да успешно комуницира библијске истине другима. Најћешће, али не увек, користи се у оквиру локалне цркве. Дар поучавања укључује анализу и објаву Божије Речи, објашњава значење, контекст, и примену учења у животу особе која то слуша. Надарени учитељ је онај који има јединствену способност да јасно поучи и комуницира знање, посебно доктрине вере и библиске истине.

Бог је дао духовне истине да би изградио цркву. Павле је учио цркву у Коринту да тежи да изгради и поучи Христову цркву. „Тако и ви, пошто показујете ревност за духовне дарове, настојте да у њима обилујете на уздизање Цркве" (1. Коринћанима 14:12). Духовни дар (чарисмата на грчком) је натприродна, Богом дата способност да се служи у изградњи Христовог тела. Она је дата од Бога благодатно и не може да се заслужи. Док се духовни дар може изградити, потребна је натприродна способност да се он практикује. Један од ових дарова је поучавање.

Грчка реч за „поучавање" је дидаскалос, што значи „поучити". Кроз целу Библију видимо примере поучавања. Сам Исус је био велики учитељ и заповедио је Својим ученицима: „Идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам наложио" (Матеј 28:19-20). Исус је дао заповед Својим ученицима да поуче нове ученике свему што им је заповедио, упућујући их и у доктрину и свети живот. Христове слуге не би требало да поучавају заповести људи или било шта што је од њих самих нити људског размишљања, већ само оно што је Христ наложио.

Постоји неколико примера у којима може да се користи поучавање: у недејној школи, Библијским школама, колеџима, семинарима и кућним библијским групама. Онај који има дар може да поучава и појединце и групе. Особа са природним даром поучавања може да поучава било коју тематику, али онај који има духовни дар поуке подучава људе садржајем Светог писма и може да поучава о поруци Светог писма као целине, или да подели учење на појединачне одељке или стихове. Особа која има дар поуке не подучава ничему новом. Учитељ једноставно објашњава или разлаже значење неког библијског текста.

Поучавање је натприродни дар Светог Духа. Онај који нема овај дар може да разуме Свето писмо док га слуша или чита, али не може да га објасни на начин који уме особа са тим даром. Иако може да се развија духовни дар поуке, он не може да се научи или стекне, као факултетска диплома. Особа која има докторат неће умети да без дара поуке разјасни Свето писмо као особа која нема диплому али има дар.

У Ефежанима 4:11–12 Павле набраја основне дарове за изградњу локалне цркве. Дарови су дати за изградњу Христовог тела. У једанаестом стиху, учитељи су наведени заједно са старешинама. Не ради се о томе да је то један дар, али као да подразумева да су старешине такође и учитељи. Грчка реч за старешину је поиемен, што значи „пастир". Старешина је онај који се брине за свој народ на исти начин на који се и пастир брине о овцама. Као што и пастир храни своје овце, тако и старешина има дужност да поучи свој народ о Божијој речи, која је духовна храна.

Црква се изграђује путем коришћења дара поуке док људи слушају Божију Реч, њено значење и начин да је примене у свом животу. Бог је многе подигао да са овим даром изграде народ у вери и оспособе га да расте у мудрости и знању (2. Петрова 3:18).

Како хришћани могу да сазнају да ли имају дар поуке? Требао би да почну тако што ће тражити од Бога прилику да поучавају у недељној школи или на библијској групи, под вођством и ауторитетом неког надареног учитеља. Ако виде да могу да објасне значење Светог писма и други то прихвате са одобравањем, онда вероватно имају дар и требало би да замоле Бога да им да друге прилике да га користе и изграде.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је духовни дар поучавања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries