settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни дар пророштва?

srpski
Одговор


Духовни дар пророштва набројан је међу даровима Духа у 1. Коринћанима 12:19 и Римљанима 12:6. Грчка реч која се преводи као „пророштво" у оба одељека, значи „изговорити" или објавити Божију вољу, тумачити Божије циљеве или јавити Божију истину чија је сврха да утиче на људе. Многи погрешно разумеју дар пророштва као да се ради о способности да се предвиди будућност. Иако је познавање будућности можда био један од аспеката дара пророштва, оно је првенствено дар објаве (изговарања), не предвиђања будућих догађаја.

Старешина/проповедник који објављује Библију може да се сматра „пророком" јер изговара Божију реч. Са употпуњењем новозаветног канона, пророштво је прерасло из објављивања нових истина у објаву потпуног Божијег откривења које је дао. Јудина 3 говори о „вери која је једном заувек предана светима" (додат курзив). Другим речима, вера коју имамо је једном заувек заокружена, и није потребно ништа да се додаје или објасни што долази из извора који нису библијски.

Запазите и прелазак из пророка у учитеља у 2. Петровој 2:1: „А било је и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља" (додат курзив). Петар говори да је старозаветни период имао пророке, док ће црква имати учитеље. Духовни дар пророштва, у смислу давања нових откривења од Бога која би се објавила другима, престао је када је употпуњено Свето писмо. Током периода када је пророштво било дар откривења, требало је да се користи за поучавање, корење, и утеху (1. Коринћанима 14:3). Модеран дар пророштва, који је више налик поучавању, и даље објављује Божију истину. Оно што се променило је да је данас Божија истина већ у потпуности откривена у Његовој Речи, док у раној цркви то није био случај.

Хришћани би требало да се чувају оних који тврде да имају „нове" поруке од Бога. Једно је рећи: „Сањао сам необичан сан ноћас" али сасвим нешто друго: „Бог ми је ноћас дао сан и мораш да му будеш послушан". Ниједна реч не би требало да се сматра равном или изнад писане Божије Речи. Морамо да се држимо Божије Речи која је већ дата и да се посветимо само Писму – сола сцриптура, и једино њему.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је духовни дар пророштва?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries