Шта је духовни дар излечења?


Питање: Шта је духовни дар излечења?

Одговор:
Духовни дар излечења је натприродна манифестација Светог Духа која чудесно доноси излечење и избављење од болести и/или слабости. Сила Божија је она која уништава деловање греха и/или ђавола у људском телу, као што су исцељења која су чинили Исус и ученици (Матеј 4:24; 15:30; Дела 5:15-16; 28:8-9). Дар исцељења који је дат цркви, првенствено је забележен у 1. Коринћанима 12, где су наведени и остали духовни дарови.

Духовни дарови су силе, способности или знање које Бог даје хришћанима преко Светог Духа. Павле говори цркви да је циљ духовних дарова да изгради вернике и коначно да прославе Бога. Бог даје ове дарове за Његово коришћење, међутим у Коринтској цркви они су очигледно били нека врста статусног симбола, тј. били су коришћени да би неко истакао своју супериорност. Занимљиво је да 1. Коринћанима 12:9 говори о „даровима" исцељења, у множини, што може да указује на то да постоје различити дарови исцењења. Дарови исцељења могу да значе да постоји велики распон вештина и способности. То може да иде од силе да се изводе чудесна или драматична исцељења, као да хроми проходају, или коришћење и разумевање медицине. То може чак и да буде способност да се саосећа и показује љубав према другима до тачке исцељења неке емоционалне ране.

Било је много дебата међу хришћанима о коришћењу духовног дара исцељења. Неки верују да дар исцељења и неки други дарови нису више у дејству у данашње време, док други верују да чудесна исцељења и данас постоје. Сила за исцељење, наравно, никада није била у самој особи која има дар. Сила исцељења је само од Бога и једино од Њега. Иако и данас Бог лечи, ми верујемо да је Његово исцељење преко дара исцељења било дато првенствено за апостоле и првом веку, у цркви, да би се потврдило да је њихова порука од Бога (Дела 2:22; 14:3).

Бог и даље изводи чуда. Бог и даље лечи људе. Не постоји ништа што би Бога спречило да излечи једну особу преко службе друге особе. Међутим, чудесни дар исцељења, као духовни дар, изгледа да данас не делује. Бог свакако може да интервенише на било који начин који жели, било на „нормалан" или чудесан. Наше спасење је само по себи чудо. Били смо мртви у греху, али Бог је ушао у наше животе и начинио од нас нова бића (2. Коринћанима 5:17). То је од свих исцељења навеће.

English


Врати се на Српску страну
Шта је духовни дар излечења?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога