settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни дар вере?

srpski
Одговор


Духовни дар вере можемо да пронађемо у списку дарова Духа у 1. Коринћанима 12. Девети стих каже да је некима дар дар вере, али сам дар није посебно објашњен. Бог је свим верницима дао спасоносну веру као једини начин за спасење (Ефежанима 2:8-9), али није свим верницима дат духовни дар вере. Као и сви дарови Светог Духа, духовни дар вере је дат ради „општег добра" а то је изградња Христовог тела (1. Коринћанима 12:7).

Дар вере може да се дефинише као посебан дар којим Свети Дух хришћанима даје изузетно поуздање у Божија обећања, снагу и присуство, да би могли да се херојски поставе за будуће Божије деловање у цркви. Духовни дар вере показује се код оног који има снажно и непоколебљиво поуздање у Бога, Његову Реч и обећања. Примери људи са даром вере су они који су наведени у Јеврејима, једанаестом поглављу. Ово поглавље, које се често назива „дворана верних", описује оне који су имали изузетну веру због које су радили изванредна, натприродна дела. Ту видимо да је Ноје провео 120 година градећи огромну барку а да до тада никада није падала киша, и Аврама који је веровао да ће постати отац онда када је престала природна способност његове жене да има децу. Без тог посебног дара вере тако нешто не би било могуће.

Као што је случај са свим духовним даровима, вера је дата неким хришћанима који је користе да би помогли другима у Христовом телу. Они који имају дар вере су инспирација за своју браћу у вери тиме што је очигледна њихова једноставна вера у Бога у свему што чине и говоре. Људи са изузетном вером имају понизну побожност и ослањање на Бога и његова обећања често у тој мери да је познато да су ненаметљиво неустрашиви и ватрени. Они су у тој мери убеђени да ће све препреке за јеванђеље и Божије циљеве бити превазиђени и толико сигурни да ће Бог обезбедити напредак свог циља, да често чине много више за проповедање Његовог царства него већина талентованих и учених проповедника и учитеља.

Да сумирамо: Бог свим верницима да је спасоносну веру. Духовни дар вере је дат некима и они показују изузетну количину вере у свом ходу са Христом. Њихова вера је другима на радост и охрабрење.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је духовни дар вере?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries