settings icon
share icon
Питање

Шта је дар утехе?

srpski
Одговор


Дар утехе је Павлова поука која може да се пронађе у његовом списку дарова у Римљанима 12:7-8. Реч која се преводи као „утеха" је грчка реч параклéсис, од речи парацлете. Параклéсис значи „позвати неког да буде уз тебе".

Параклéсис има за идеју да некога доведемо близу себе ради „подстрека", „заузимања" „охрабрења", „давања радости" и „утехе". Све ово сачињава дар утехе. На пример, Павле је често подстицао своје читаоце да раде нешто што је написао. Добар пример се налази у Римљанима 12:1-2, где павле подстиче Римљане да предају своја тела на живу жртву Богу. Чинећи то, они ће знати да познају и разумеју Божију вољу.

Занимљиво је да је Исус, када је разговарао са својим ученицима у ноћи када је ухапшен говорио о Светом Духу као „помагачу" и „утешитељу" (Јован 14:16,26; 15:26), и због тога се понекад о Светом Духу говори као о „Парацлете", Оном који је уз нас да нас подстиче и охрабрује.

Особа која има дар утехе може да користи овај дар и приватно и јавно. Утеха је корисна у саветовању, учеништву, менторском раду и проповедању. Због овог дара оних који га имају Христово тело се изграђује у вери.

Дар утехе или охрабрења се разликује од дара поуке у томе што се утеха фокусира на практичну примену Светог писма, док се дар поуке усмерава на значење и садржај Речи – онај који има дар утехе се усмерава на практичну примену Речи. Особа са тим даром може да се обраћа другима, у групи или појединачно са разумевањем, саосећањем, и позитивним усмеравањем. Поука каже: „Ово је пут којим треба ходати", дар утехе говори: „Помоћи ћу ти да идеш тим путем". Особа са даром утехе може да помогне другој особи да пређе из песимизна у оптимизам.

Вероватно најбољи библијски пример за некога са даром утехе је Варнава. Његово право име је било Јосиф, али апостоли су га звали Варнава, што значи „син утехе" (Дела 4:36). Видимо Варнаву у Делима 9:27 како иде уз новообраћеног Павла и представља га цркви. У Делима 13:43 Варнава подстиче вернике да наставе у благодати Божијој. У Делима 15:36-41 Варнава одабира Јована Марка као партнера у служби иако је Марко напустио претходно дело у служби. Другим речима, Варнава је дао Марку другу прилику. Током целе Варнавине службе он је био сведок дара утехе тиме што је позивао друге да би им помогао, утешио их и охрабрио да буду успешнији у служби Христу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је дар утехе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries