settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни дар разликовања духова?

srpski
Одговор


Дар разликовања духова, или „разабирања" духова је један од дарова Светог Духа који је описан у 1. Коринћанима 12:4-11. Као и сви ови дарови, дар разликовања духова је дат путем Светог Духа који дели ове дарове верницима ради службе у Христовом телу. Сваки веник има духовну способност за одређену службу, али ту нема простора за лични избор. Дух дели духовне дарове према Божијој суверености у складу са Његовим планом поуке Христовог тела. Он даје дарове „како хоће" (1. Коринћанима 12:11).

Када се ради о дару разликовања духова, сваки наново рођени хришћанин има одређену дозу разабирања која се повећава како верник сазрева у Духу. У Јеврејима 5:13-14 читамо да је сваки верник који је који је сазрео толико да се не храни само млеком Речи као новорођенче у Христу, може да разликује и добро и зло.

Зрео верник је оснажен Духом Светим преко Светог Писма да види разлику између добра и зла, и штавише, може да разабере шта је добро и шта је боље. Другим речима, сваки наново рођен хришћанин који одабере да се усредсреди на Божију Реч има духовно разабирање.

Међутим, постоје верници који имају духовни дар разликовања духова – тј. од Бога дату способност да разабирају између Божије Речи и лажних доктрина које пропагирају демони. Сви смо опоменути да треба да имамо духовно разабирање (Дела 17:11; 1. Јованова 4:1), али неки људи у Христовом телу су добили јединствену способност да уоче доктринарне „фалсификате" који су разбољевали цркву све од првог века н.е. Ово разабирање не укључује мистична, небиблијска откривења или Божији глас, већ особа која има духовно разабирање је толико блиска са Божијом Речју да одмах препозна све оно што јој је супротно. Они не добијају посебне поруке од Бога, већ користе Божију Реч да би „тестирали духове" и видели да ли су у складу са Богом или су му супротстављени. Они који разабирају духове „право управљају речима истине" (2. Тимотеју 2:15).

Постоје разлике у даровима у опреми Христовог тела, али оне су намењене за изградњу и поуку тог тела као целине (Ефежанима 4:12). Успех тог тела зависи од свих делова који верно испуњавају своје задатке онако како им Бог одређује. Ниједан духовни дар не би требало да се користи да би доминирао над неким другим, нити да би се истицао као посебно Божије помазање. Штавише. Божија љубав је та која нас води у коришћењу духовних дарова да бисмо поучили једни друге у Господу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је духовни дар разликовања духова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries