settings icon
share icon
Питање

Да ли је могуће бити хомосексуалац и хришћанин?

srpski
Одговор


„Или зар не знате да неправедни неће наследити царства Божијег? Не заваравајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни мекушци, ни педерасти, ни крадљивци, ни грамжљиви, ни пијанице, ни опадачи, ни разбојници неће наследити царства Божијег" (1. Коринћанима 6:9-10). Постоји тенденција да се хомосексуалност прогласи за најгори грех. Док је неспорно да Библија говори да је хомосексуалност неморална и неприродна (Римљанима 1:26-27), она нигде не говори да је хомосексуалност грех који је неопростив. Нити Библија поучава да је хомосексуалност грех са којим се хришћанин никада неће борити.

Можда је кључна фраза у овом питању да ли је могуће да се хомосексуалац хришћанин „бори против тога". Да ли је могуће да се хришћанин бори са хомосексуалним искушењима? Многи хомосексуалци који су постали хришћани имају сталне борбе са хомосексуалним емоцијама и жељама. Неки снажни хетеросексуални хришћани су доживели „искру" хомосексуалног интересовања у неком тренутку у свом животу. Да ли ове жеље и искушења постоје не одређује чињеницу да ли је особа хришћанин. Библија јасно говори да ниједан хришћанин није без греха (1. Јованова 1:8,10). Док се греси/искушења разикују од једног до другог хришћанина, сви хришћани понекад падају у овим борбама (1. Коринћанима 10:13).

Оно што разликује хришћански живот од нехришћанског је борба против греха. Хришћански живот је стално путовање у превазилажењу „дела тела" (Галаћанима 5:19-21) и дозвољавање Божијем Духу да произведе „плодове Духа" (Галаћанима 5:22-23). Да, хришћани греше, понекад ужасно. Нажалост, понекад се хришћани не разликују од нехришћана. Међутим, прави хришћанин ће се увек покајати, увек коначно вратити Богу, и увек завршити борбу са грехом. Библија додуше не даје подршку за идеју да особа која стално греши и без покајања практикује грех заиста може да буде хришћанин. Видимо ово у стиху 1. Коринћанима 6:11: „И неки од вас су били овакви. Али сте се опрали, и посветили, и оправдали именом Господа [нашега] Исуса Христа и Духом Бога нашега".

Прва Коринћанима 6:8-10 даје списак греха који, ако их особа стално практикује, показују да није хришћанин. Често је хомосексуалност посебно издвојена на овом списку. Ако се особа бори са хомосексуалним искушењима, претпоставља се се да није спасена. Ако особа практикује хомосексуалност, за њу се сматра да дефинитивно није спасена. Међутим, исте претпоставке се не праве, бар не са истим нагласком, са другим гресима са списка: предбрачни секс, идолопоклонство, прељуба, крађа, похлепа, алкохолизам, клевета, и превара. Недоследно је, на пример, оптужити хришћане који почине предбрачни секс, као „непослушне хришћане", а хомосексуалце дефинитивно као нехришћане.

Да ли је могуће бити хришћнанин хомосексуалац? Ако се фраза „хришћанин хомосексуалац" односи на особу која се бори против хомосексуалних жеља и искушења – да, могуће је да постоји „хришћанин хомосексуалац". Међутим, опис „хришћанин хомосексуалац" не одговара тој особи, пошто она не жели да буде хомосексуална, и бори се против тих искушења. Таква особа није „хришћанин хомосексуалац" већ једноставно хришћанин који се бори, баш као што има хришћана који се боре против ванбрачног секса, лагања и крађе. Ако се израз „хришћанин хомосексуалац" односи на особу која активно, стално и без покајања живи хомосексуални живот, није могуће да је та особа заиста прави хришћанин.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је могуће бити хомосексуалац и хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries