settings icon
share icon
Питање

Шта је фундаментализам?

srpski
Одговор


Реч фундаменталан описује било који религиозни импулс који се придржава својих основних принципа. Фундаминтализам, у овом чланку је покрет у оквиру цркве који се држи основних веровања хришћанске вере. У модерном коришћењу ове речи фундаменталиста се обично користи у негативном смислу.

Фундаменталистички покрет има корене у Принстон теолошком факултету због тога што се повезује особама које су дипломирале на њему. Два имућна црквена лаика су одредила 97 конзервативних црквених вођа из целог Западног света да напишу 12 томова на тему основних принципа хришћанске вере. Тада су штампали ове књиге и поделили преко 300.000 примерака пасторима и другима који су укључени у црквено вођство. Књиге су назване Основе (Тхе Фундаменталс), и данас су у штампи у два тома.

Фундаментализам се обликовао у касном 19. веку и раном 20. веку од стране конзервативних хришћана – Џона Нелсона, Двајт.Л Мудија, Б.Б. Ворфилда, Били Сандеја и других – који су били забринути да су моралне вредности нагрижене модернизмом – вером да људи (не Бог) стварају, побољшавају и преобликују своје окружење уз помоћ научног сазнања, технологије и практичних експеримената. Уз борбу против утицаја модернизма, црква се борила са немачким покретом више критике, који се борио да порекне непогрешивост Библије.

Фундаментализам је заснован на пет принципа хришћанске вере, иако има много више тога у оквиру овог покрета него што је придржавање ових принципа:

1) Библија је дословно истинита. У вези са овим принципом је је веровање да је Библија непогрешива и да у њој нема контрадикторности.

2) Безгрешно зачеће и Христово Божанско порекло. Фундаменталисти верују да је Исуса родила девица Марија и да је зачела од Светог Духа, и да је Он био и јесте Син Божији, у потпуности човек и у потпуности Бог.

3) Христос је уместо нас платио за наше грехе Фундаментализам поучава да се спасење задобија само по Божијој благодати и вери човека у Христово распињање за грехе човечанства.

4) Христово васкрсење у телу. Трећи дан после распећа, Исус је устао из гроба и сада седи са десне стране Бога Оца.

5) Аутентентичност Исусових чуда забележених у Библији и дословни премиленијални други Христов долазак на земљу.

Друге тачке доктрине фундаменталиста су да је Мојсије написао првих пет Мојсијевих књига и да ће црква бити васкрснута пре великих невоља у задњим временима. Већина фундаменталиста су такође диспензационалисти.

Фундаменталистички покрет је често прихватао одређену борбеност за истину, и то је водило ка неким грубим борбама. Многе нове деноминације и заједништва су се појавила, пошто су људи остављали своје цркве у име доктриналне чистоте. Једна од дефинишућих карактеристика фундаментализма је била да себе види као чувара истине, обично на рачун искључења других библијиских тумачења. У време успона фундаментализма, свет је пригрлио либерализам, модернизам и Дарвинизам, и сама црква је била преплављена лажним учитељима. Фундаментализам је био реакција против губитка библијског учења.

Покрет је задобио озбиљан ударац 1925. од стране либералне штампе која је покрила легендарно Скоупсково суђење. Иако су фундаменталисти добили спор, јавно су били исмејани. Касније се фундаментализам расцепао и префокусирао. Најистакнутија и најгласнија група у Сједињеним Државама је била Хришћанска десница. Ова група самопрокламованих фундаменталиста је била више укључена у политичке покрете него у религиозне групе. До 1990тих, групе као што су Хришћанска коалиција и Сабор породичног истраживања (Фамилy Ресеарч Цоунцил) су утицали на политичка и културна питања. Данас фундаминетализам постоји у различитим еванђеоским групама као што је Конгрес Јужних Баптиста. Ове групе су тврдиле да заједно имају више од 30 милиона следбеника.

Као и сви покрети, фундаментализам је доживљавао и успехе и падове. Највећа грешка је била што је фундаментализам дозволио да клеветници дефинишу ко је фундаменталиста. Као резултат тога, људи данас виде фундаменталисте као радиакалне екстремисте који практикују ритуал држања змије који желе да успоставе државну религију и форсирсирају све да верују као они. Ово је далеко од истине. Фундаменталисти желе да чувају библијски истину и заштите хришћаснку веру, која је „једном заувек предана светима" (Јудина 1:3).

Данас се црква бори са постмодерном, секуларном културом и потребни су јој људи који се не стиде да објављују Христово јеванђеље. Истина се не мења, и потребно је држање фундаменталних принципа доктрине. Ови принципи су камен темељац на којима хришћанство стоји, и као што је Исус поучавао, кућа која је изграђена на Камену ће одолети сваком невремену (Матеја 7:24-25).Врати се на Српску страну

Шта је фундаментализам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries