settings icon
share icon
Питање

Шта је сво оружје Божије?

srpski
Одговор


Израз „сво оружје Божије“ потиче из посланице Ефесцима 6:13-17: „Зато узмите све оружје Божије, да бисте могли да се одупрете у зли дан и да се одржите - пошто све свршите. Стојте, дакле, опасавши своја бедра истином, и обукавши оклоп праведности, обујте ноге приправношћу на еванђеље мира. При свем том узмите штит вере, којим ћете моћи да погасите све огњене стреде нечастивога. Примите и кацигу спасења и духовни мач, који је реч Божија.”

Ефесцима 6:12 јасно говори да је сукоб са Сатаном духовни, и да зато не треба употребити физичко оружје против њега и њеогвих слуга. Није нам дат конкретан списак тактика које Сатана користи. Међутим, одељак јасно говори да када следимо сва упутства доследно бићемо у стању да се супротставиумо и имаћемо победу без обзира на Сатанину стратегију.

Први елемент оружја је истина (14. стих). То је лако разумети пошто се за Сатану каже да је отац лажи (Јован 8:44). Превара је на високом месту на списку ствари које Бог сматра за гад. Лагање је такође ствар коју он мрзи (Приче 6:16-17). Зато смо упозорени да се обучемо у истину за своје посвећење и избављење, као и због оних којима сведочимо.

У стиху 14 такође нам је речено да се обучемо у оклоп праведности. Оклоп је штитио виталне органе једног ратника од удараца који би иначе били фатални. Ова праведност није дело које је од човека већ је то Христова праведност коју Бог даје и која се по вери прима, што чува наша срца од Сатаниних оптужби и чува наше унутрашње биће од његових удара.

Петнаести стих говори о припреми стопала за духовни сукоб. У борби непријатељ понекад поставља опасне препреке на путу напретка војника. Идеја о припреми за еванђеље мира као обући говори да треба да нападемо Сатанину територију свесни да ће бити замки, са поруком благодати која је од основне важности за освајање душа за Христа. Сатана има много препрека на путу које би зауставиле напредовање еванђеља.

Штит вере се помиње у 16. стиху и он онемогућава Сатанино сејање сумње у Божију верност и Његову Реч. Наша вера, чији је Христ зачетник и усавршитељ (Јеврејима 12:2) је као златни штит, драгоцен, чврст и неопходан.

Кацига спасења у 17. стиху служи за заштиту главе, одржавајући на раменима тај кључни део тела. Могли бисмо рећи да је нашем начину размишљања потребно очување. Глава је седиште ума који када прими сигурно еванђеље наде у вечни живот неће примити лажну доктрину нити поклекнути пред Сатаниним искушењима. Неспасена особа нема наду да ће бити заштићена од лажне науке јер нема кацигу спасења и њен ум није у стању да раздвоји духовну истину од заблуде.

Седамнаести стих тумачи мач Духа и каже да је то Реч Божија. Док су сви други делови духовног оклопа по природи одбрамбени, мач Духа је једино оружје за напад у Божијем оружју. Он говори о светости и сили Божије Речи. Не може да се замисли веће духовно оружје. Током Исусовог искушења у пустињи, Божија Реч је увек била најјачи одговор Сататони. Какав је благослов то што је та иста Реч нама доступна!

У 18. стиху речено нам је да се молимо у Духу (тј. Христовим умом, Његовим срцем и приоритетима) и уз то да носимо сво Божије оружје. Не можемо да занемаримо молитву, пошто је она средство путем кога црпимо духовну снагу од Бога. Без молитве, ослањања на Бога, наши напори у духовној борби су празни и неуспешни. Сво оружје Божије, истина, праведност, еванђеље, вера, спасење, Божија Реч и молитва су оруђа која нам је Бог дао не бисмо ли постали духовно победоноснији, надилазећи Сатанине нападе и искушења.Врати се на Српску страну

Шта је сво оружје Божије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries