settings icon
share icon
Питање

Како можемо да доживимо истинску слободу у Христу?

srpski
Одговор


Свако тражи слободу. Посебно на западу, слобода је највећа врлина и за њом теже сви који сматрају себе угњетеним. Али, слобода у Христу није исто што и политичка или економска слобода. У ствари, неки од најжешће угњетаваних људи у историји су имали потпуну слободу у Христу. Библија нам каже да у духовном смислу, нико није слободан. У Римлајнима 6, Павле објашњава да смо сви ми робље. Или смо робови греху или робови праведности. Они који су робови греха не могу да се ослободе, али ако се једном ослободимо од казне и силе греха путем крста, ми постајемо различита врста робова и у том ропству ми налазимо потпуни мир и истинску слободу.

Иако изгледа као контрадикција, једина истинска слобода у Христу долази онима који су Његови робови. Ропство обично значи деградацију, тежак рад и неједнакост. Али библијска парадигма је да иситинска слобода Христовог роба који доживљава радост и мир, је продукт јединствене истинске слободе коју ћемо икад познавати у овом животу. У Новом завету реч доулос, која значи "неко ко припада неком" или "роб без сопственог права власништва," се појављује 124 пута. Нажалост, већина модерних верзија Библије као и Кинг Јамес верзија, већином преводе реч доулос као "слуга". Али слуга је неко ко служи за плату, и неко ко заслужује нешто од господара. Хришћанин, са друге старне, нема ништа што може да понуди Господу у замену за опроштење и он је у потпуном власнишву свог Господара који га је купио својом крвљу, пролитом на крсту. Хришћани су купљени крвљу и са сопственост свог Господа и Спаситеља. Ми нисмо Његови најамници; ми му припадамо (Римљанима 8:9). Тако да "роб" је јединствени исправан превод речи доулос.

Далеко од тога да је угњетен, роб Христов је заиста слободан. Ми смо ослобођени од греха кроз Сина Божијег који је рекао: "Ако вас, дакле, Син ослободи, бићете стварно слободни" (Јован 8:36). Сада хришћани могу стварно да кажу заједно са Павлом: "Јер ме је закон Духа живота у Христу Исусу ослободио од закона греха и смрти" (Ромљанима 8:2). Ми сада знамо истину и та истина нас је ослободила (Јован 8:32). Парадоксално је, да смо кроз ропство Христу, такође постали синови и наследници Узвишеног Бога(Галатима 4:1–7). Као наследници, ми смо саучесници у том наследству—вечном животу—који је Бог одредио за сву своју децу. Ово је привилегија која превазилази сва светска блага која бисмо икад могли да наследимо, док они који су у ропству греха наслеђују само смрт и вечност у паклу.

Зашто онда, толико много хришћана живе као да су још увек у ропству? Прво, ми смо често у побуњенишву против нашег Господа, одбијајући да га послушамо и се држимо старог начина живота. Држимо се греха који нас је некада држао у ропству према Сатани као нашем господару. Зато што наша нова природа још увек живи у нашој старој телесној природи, ми смо још увек привучени грехом. Павле је казао Ефесцима да "скину" стару природу која пропада због варљивих пожуда и да "обуку" новог човека који је праведан. Да скину оно што је лажно, и да обуку оно што је истинито. Да престану да краду и да обуку оно што је корисно и трудољубиво. Да скину горчину, бес и гнев и да се обуку у доброту, саосећајност и опроштење (Ефесцима 4:22–32). Ми смо ослобођени ропства греху, али често се враћамо у ланце зато што део нас још увек воли стари начин живота.

Даље, често не шватамо да смо распети са Христом (Галатима 2:19) и да смо се наново родили као нова створења (2. Коринћанима 5:17). Хришћански живот представља смрт себи и устајање да "ходамо у новом животу" (Римљанима 6:4), и тај нови живот се карактерише мислима о оном који нас је спасио, а не мислима о мртвом телу које је било распето на крсту. Када непрестано мислимо о себи и се предајемо греху од кога смо били ослобођени, ми у суштини носимо наоколо леш, гњил и мртав. Јединсвени начин да га покопамо у потпуности је кроз силу Светог Духа који је једини извор снаге. Нова природа се снажи непрестаним читањем Божије речи, а кроз молитву добијамо силу која нам је потребна да побегнемо од жеље да вратимо старом начину живота у греху.Тада ћемо шватити да је наш нови статус као роба у Христу једина истинска слобода и зато ћемо призвати Његову силу да не дозволи да " царује грех у вашем смртном телу — да слушате његове пожуде" (Римљани 6:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Како можемо да доживимо истинску слободу у Христу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries