settings icon
share icon
Питање

Шта значи истински следити Христа?

srpski
Одговор


У еванђељима (Матеј, Марко, Лука и Јован), Исусова заповест „хајде за мном" се стално појављује (нпр. Матеј 8:22; 9:9; Марко 2:14; Лука 5:27; Јован 1:43). У многим случајевима, Исус је позивао дванаесторицу који ће постати Његови апостоли (Матеј 10:3-4). Али, на другим местима, Он је говорио свакоме ко је желео оно што је он имао да понуди (Јован 3:16; Марко 8:34).

У Матеју 10:34-39, Исус је јасно рекао шта значи следити га. Он је рекао: „Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. Јер сам дошао да раставим човека од његовог оца и кћер од њезине мајке и снаху од њезине свекрве, и непријатељи човекови су његови домаћи. Ко љуби оца или мајку више него мене, није мене достојан, и ко љуби сина или кћер више него мене, није мене достојан; и који не узима крста свога и не иде за мном, није мене достојан. Ко нађе живот свој, изгубиће га, и ко изгуби живот свој мене ради, наћи ће га".

Исусово помињање речи „мач" и окретање чланова породице једни против других може да изгледа мало грубо после речи као што су да „ко верује у њега — не пропадне" (Јован 3:16). Али, Исус никада није умекшавао истину, а истина је да следити Њега води до тешких избора. Некада, окренути му леђа може да изгледа врло привлачно. Како је Исусово учење текло од Беседе на гори (Матеј 5:3-11) до доласка на крст, многи, који су га следили, су се повукли (Јован 6:66). Чак су и ученици одлучили да је следити Христа превише тешко те ноћи када је био ухапшен. Сви до једног су Га напустили (Матеј 26:56; Марко 14:50). Те ноћи, следити Христа означавало је могуће хапшење и погубљење. Уместо да ризикује сопствени живот, Петар је порекао три пута да уопште зна Исуса (Матеј 26:69-75).

Истински следити Христа значи да нам је Он постао све. Сви следе неког: пријатеље, популарну културу, породицу, себичне жеље или Бога. Можемо да следимо само једну ствар у одређеном тренутку (Матеј 6:24). Бог каже да не треба да имамо ниједног бога поред Њега (Излазак 20:3; Поновљени закон 5:7; Марко 12:30). Истински следити Христа значи да не следимо ништа друго. Исус је рекао у Луки 9:23: „Ако ко хоће да иде за мном, нека се одрекне самога себе и узме свој крст сваки дан, па нека иде за мном". Не постоји „половичан" ученик. Као што су показали ученици, нико не може да следи Христа у сили сопствене воље. Фарисеји су били добар пример оних који су покушавали да слушају Бога у сопственој снази. Њихово самостални напор водио је само у ароганцију и извитоперивање целокупне сврхе Божијег закона (Лука 11:39; Матеј 23:24).

Исус је одао својим ученицима тајну верног следбеништва, али они је нису препознали у том тренутку. Рекао је: „Дух је оно што оживљава а тело ништа не помаже." (Јован 6:63). И „зато сам вам рекао да нико не може доћи к мени ако му није дано од Оца" (стих 65). Ученици су били са Исусом три године, учећи, посматрајући и учествујући у Његовим чудима. Ипак, ни они нису могли да Га верно следе, у сопственој снази. Био је им је потребан помагач.

Исус је обећао много пута, да, када једном оде код Оца, послаће „Помагача" – Светог Духа (Јован 14:26; 15:26). У ствари, Он им је рекао да је за њихово добро што Он одлази, да би Свети Дух могао да дође (Јован 16:7). Свети Дух обитава у срцу свакког верника (Галатима 2:20; Римљанима 8:16; Јеврејима 13:5; Матеј 28:20). Исус је упозорио своје следбенике да не почињу да сведоче о Њему „док се не обуку у силу с висине." (Лука 24:49; Дела 1:4). Када се Свети Дух спустио на прве вернике на дан Педесетнице (Пентекост), они су ођедном добили силу која им је била потребна да следе Христа, чак и по цену смрти, ако је било потребно (Дела 2:1-4; 4:31; 7:59-60).

Следити Христа значи тежити да будемо као Он. Он је увек био послушан свом Оцу, тако да и ми треба да тежимо томе (Јован 8:29; 15:10). Истински следити Христа значи да Га учинимо својим шефом. То значи учинити Исуса Господом над нашим животима (Римљанима 10:9; 1. Коринћанима 12:3; 2. Коринћанима 4:5). Свака одлука и сан пролази филтер Његове Речи у циљу да се Он прослави у свему (1. Коринћанима 10:31). Ми нисмо спашени због ствари које радимо за Христа (Ефесцима 2:8-9), већ оним што је Он учинио за нас. Због његове благодати, желимо да му угодимо у свему. Све ово постиже се како дозвољавамо

Светом Духу да има потпуну контролу над сваком облашћу наших живота (Ефесцима 5:18). Он објашњава библијске стихове (1. Коринћанима 2:14), оснажује нас духовним даровима (1. Коринћанима 12:4-11), теши нас (Јован 14:16) и води нас (Јован 14:26). Следити Христа значи да примењујемо истине које учимо из Његове Речи и живимо као да Исус лично хода поред нас.Врати се на Српску страну

Шта значи истински следити Христа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries