settings icon
share icon
Питање

Како могу бити испуњен Светим Духом?

srpski
Одговор


Кључни стих који говори о испуњењу Светим Духом у овом времену је Јован 14:16, где Исус обећава да ће Дух пребивати у верницима и да ће то пребивање бити стално. Битно је да направимо разлику између пребивања Духа и испуњавања Духом. Стално пребивање Духа се не односи само на неке, већ на све вернике. Постоји велики број референци у Писму које подржавају ову тврдњу. Прва је та да је Свети Дух дар који се даје свима који верују у Исуса, без изузетка и не постоји никакав услов за добијање овог дара осим вере у Христа (Јован 7:37-39). Друга је да је се Свети Дух добија у тренутку спасења. Ефесцима 1:13 јасно показује да се Свети Дух добија у тренутку спасења. Галатима 3:2 исто тако ставља нагласак на ову исту истину говорећи да запечаћење и настањавање Духом се дешава у тренутку када поверујемо. Треће, Свети Дух пребива у верницима стално. Свети Дух је дат верницима као улог, или потврда њиховог будућег прослављења у Христу (Друга Коринћанима 1:22; Ефесцима 4:30).

Ово је у супротности са заповешћу да се испуњавамо Духом која се налази у у Ефесцима 5:18. Ми треба да смо у комплетно предани Духу, да би Он могао да нас поседује у потпуности, и у том смислу да нас испуни. Римљанима 8:9 и Ефесцима 1:13-14 кажу да он пребива у сваком вернику али да Он може бити ожалошћен (Ефесцима 4:30), и да Његово деловање у нама може бити угашено (Прва Солуњанима 5:19). Када дозволимо да се ово догоди, ми не доживљавамо пунину дела Духа Светог и Његову силу у нама и кроз нас. Бити испуњен Светим Духом означава да Он има слободу да испуни сваки део нашег живота, водећи нас и контролишући нас. Тада Његова сила може бити извршена кроз нас, тако да оно што радимо је плодоносно за Бога. Испуњавање Духом се не односи само на спољашња дела; односи се и на најдубље мисли и мотиве за наша дела. Псалам 19:14 каже: "Да су ти речи уста мојих угодне, и помисао срца мога пред тобом, Господе, крепости моја и избавитељу мој."

Грех је тај који нас раздваја од ипуњења Светим Духом, а послушност Богу је та која нам помаже да останемо испуњени духом. Иако наш фокус треба да је испуњење Духом, као што се у Ефесцима 5:18 заповеда, молитва за испуњењем Духом Светим није та којим се то постиже. Само наша послушност Божијим заповестима даје слободу Духу да ради у нама. Зато што смо грешна створења, није могуће бити испуњен Духом све време. Потребно је да се истог тренутка разрачунамо са грехом у нашим животима, и да обновимо наше посвећење да будемо исуњени и вођени Духом.Врати се на Српску страну

Како могу бити испуњен Светим Духом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries