settings icon
share icon
Питање

Шта је проблем Филиокве?

srpski
Одговор


Филиокве је било и још увек је контроверзно питање у цркви по питању Светог Духа. Питање је од кога Свети Дух потиче, од Оца, или Оца и Сина?” Реч филиоqуе на латинском значи „и сина“. Назива се „проблем Филиокве“ јер је израз „и Сина“ додат у Никејском вероисповедању које наводи да је Свети Дух потекао од Оца „и Сина“. Током времена је било толико расправе око тог питања да је то на крају довело до поделе цркве на римокатоличку и Источну православну цркву 1054. године. Ове две цркве се и даље не слажу око овог питања.

У Јовану 14:26 стоји: „А помагач - тешитељ, Дух Свети кога ће Отац послати у моје име, он ће вас научити свему и подсетиће вас на све што сам вам рекао. Јохн 15:26 каже: „А када дође помагач - утешитељ, кога ћу вам послати од Оца, Дух истине, који од Оца ишоди, он ће сведочити за мене”. Погледај такође Јована 14:16 и Филипљанима 1:19. Ови одељци говоре да је Дух послати од Оца и Сина. Кључни проблем код питања Филиокве је жеља да се заштити божанско порекло Светог Духа. Библија јасно говори да је Свети Дух Бог (Дела 5:3-4). Они који се противе идеји Филиокве верују да ако Свети Дух потиче од Оца и Сина Он тиме „подређен“ Оцу и Сину. Они који подржавају Филиокве верују да ако Свети Дух потиче и од Оца и Сина не мења чињеницу да је Свети Дух пођеднако Бог, као Отац и Син.

Проблем Филиокве највероватније укључује један аспект Божије особе који никада нећемо моћи да шватимо у потпуности. Бог, који је бескрајан, не може се спознати ограниченим људским умом. Свети Дух је Бог и послат је од Бога као „замена“ за Исуса Христа овде на земљи. На питање да ли је Светог Духа послао Отац или и Отац и Син не може се дати јасан одговор, нити је то потребно. Питање Филиокве ће заувек остати загонетка.Врати се на Српску страну

Шта је проблем Филиокве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries