settings icon
share icon
Питање

Како да савладам страх од последњих времена?

srpski
Одговор


Исус је рекао да ће у последња времена да се десе застрашујуће ствари. У ствари: „Људи ће издисати од страха и очекивања онога што иде на свет" (Лука 21:26). Неки људи данас се плаше да помисле на оно што ће се десити. Међутим, Господ не жели да се плашимо: „Не бој се, мало стадо; јер се свидело вашем Оцу да вам да царство" (Лука 12:32).

Најбољи начин да савладамо страх од последњих времена је да се припремимо у духовном погледу. Пре свега, мораш да имаш лични однос са Исусом Христом да би имао вечни живот (Јован 3:16; Римљанима 10:9–10). Једино преко Њега можеш да примиш опроштај за грехе и проведеш вечност са Богом. Ако је Бог твој Отац и Исус твој Господ, не постоји разлог за бригу (Филипљанима 4:7).

Друго, сваки хришћанин би требало да живи достојно позива који имамо у Христу. Ефежанима 4:1-3 подучава: „Молим вас, дакле, ја сужањ у Господу, да живите достојно звања у које сте позвани, са сваком понизношћу и кротошћу, са стрпљивошћу, подносећи један другога у љубави, старајући се да свезом мира одржите духовно јединство". Познавање Христа и ход Његовим путем ће у великој мери умањити страх било које врсте.

Треће, хришћанима је обећано избављење, и то је охрабрујуће. 1. Солуњанима 4:13–18 каже:

„Не желимо, браћо, да останете у незнању у погледу оних који су уснули, да не будете ожалошћени као остали који немају наде. Ако, наиме, верујемо да је Исус умро и васкрсао, тако ће Бог Исусовим посредством повести са њим и оне који су уснули. Јер ово вам казујемо речју Господњом — да ми који живимо и остајемо до доласка Господњег нећемо претећи оне који су уснули. Јер ће сам Господ на заповест, на глас арханђела и на трубу Божију сићи са неба, те ће мртви у Христу васкрснути прво. Затим ћемо ми живи, ми који преостајемо, бити заједно са њима однети на облацима у ваздух — у сусрет Господу; и тако ћемо свагда бити са Господом. Стога тешите један другога овим речима."

Будућност би требало да очекујемо не са страхом већ радошћу. Они који су у Христу биће „однети" да се сретну са Њим, и „бићемо свагда са Господом".

Надаље, Свето писмо каже да не треба да се плашимо судњег дана: „Љубав је код нас дошла до савршенства у томе да ми имамо поуздање на судњи дан; јер какав је он, такви смо и ми на овом свету. У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх, јер страх има казну; а ко се боји није дошао до савршенства у љубави" (1. Јованова 4:17–18).

Они који не познају Христа немају обећање да ће у будућности имати мир. Неверници ће се оправдано бринути јер нису донели одлуку где ће да проведу вечност. Неверници неће бити узети током Узнесења и доживеће Велике невоље и зато имају разлог за бригу. Верници се не плаше последњих времена већ стреме животу који је достојан нашег позива, учествују у Христовом повратку и имају мир знајући чињеницу да је наше време у Његовим рукама (Псалам 31:15).

EnglishВрати се на Српску страну

Како да савладам страх од последњих времена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries