settings icon
share icon
Питање

Како треба да буду постављени приоритети у породици?

srpski
Одговор


Библија не поставља редослед породичних приоритета. Ипак, у Светом писму можемо да нађемо опште принципе по којима су уређени породични односи. Бог је увек на првом месту: “Зато љуби Господа Бога свог из свега срца свог и из све душе своје и из све снаге своје" (5. Мојсијева 6:5). Човек свим срцем, душом и снагом треба да воли Бога и да га стави на прво место у свему.

Ако сте у браку, на дугом месту треба да буде ваш брачни друг. Ожењен човек треба да воли своју жену као што Христос воли цркву (Ефесцима 5:25). После послушности и посвећености Богу, Христов први приоритет је црква. Ово је пример који сваки муж треба да следи: на првом месту Бог, а затим његова жена. По истом принципу жене треба да се покоравају својим мужевима као Господу (Ефесцима 5:22). Начело је да је муж жени приоритет одмах после Бога.

Ако муж и жена по приоритету долазе одмах после Бога, с обзиром су њих двоје једно тело (Ефесцима 5:31), логично следи да су деца, резултат брачне заједнице, следећа на тој листи. Родитељи треба да подижу децу у духу побожности и она ће постати следећа генерација која ће волети Бога свим својим срцем (Приће Соломунове 22:6; Ефесцима 6:4). Све остале породичне везе треба да одражавају овај однос.

У 5. Мојсијевој 5:16 пише да поштујемо своје родитеље да бисмо живели дуго и да би нам било добро на овој земљи. Овде није дата одређена старосна граница, што нас наводи на закључак да треба да поштујемо родитеље докле год су живи. Наравно, када дете одрасте, није више дужно да буде послушно родитељима (“Децо, слушајте родитеље…”), али увек треба да им указује поштовање. По овоме можемо да закључимо да родитељи заузимају следеће место на листи после Бога, супружника и деце. После родитеља долази остатак породице (2. Тимотејева 5:8).

После шире породице, на листи приоритета налазе се браћа и сестре у Христу. Римљанима 14. глава говори нам да не ниподаштавамо своју браћу у вери (с. 10) и да не чинимо ништа што би навело брата да духовно посрне. Велики део 1. Коринћанима заузимају инструкције апостола Павла како да црква живи у љубави и хармонији. Још једна напомена везана за браћу и сестре у Христу је да љубављу служимо једни другима (Галатима 5:13), затим: “Будите међу собом честити, милосрдни, праштајући један другом - као што је и Бог вама у Христу опростио” (Ефесцима 4:32), затим: “Тешите један другога и изграђујте један другога” (1. Солуњанима 5:11) и “да један другога подстичемо на љубав и добра дела” (Јеврејима 10:24). На крају долази остатак света (Матеј 28:19) коме треба да проповедамо еванђеље и да стварамо Христове ученике.

На крају закључујемо да у библијском редоследу приоритета прво место заузима Бог, затим брачни друг, деца, родитељи, шира породица, браћа и сестре у Христу и цео свет. И док некад морамо да одлучимо коме ћемо више да посветимо пажње, није нам циљ да занемаримо ниједан од ових односа. Библијски баланс се постиже када дозволимо Богу да нам да снаге да испунимо сваки од приоритета унутар и ван породице.Врати се на Српску страну

Како треба да буду постављени приоритети у породици?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries