settings icon
share icon
Питање

Како могу да препознам лажног учитеља/лажног пророка?

srpski
Одговор


Исус нас је упозорио да ће “лажни Христоси и лажни пророци” доћи и да ће покушати да обману чак и Божије изабране (Матеј 24:23-27; види исто Другу Петрову 3:3 и Јуду 17-18). Најбоља заштита против лажних доктрина и лажних учитеља је - да знамо истину. Да би препознао фалсификат, треба да проучиш оригинал. Сваки верник који, “право управља речју истине” (Друга Тимотеју 2:15), и који пажљиво проучава Библију, може да препозна лажну доктрину. На пример, сваки верник који је читао о активностима Оца, Сина и Светог Духа у Матеју 3:16-17 ће аутоматски ставити под питање сваку доктрину која пориче Тројство. Тако да, “први корак” је да проучавамо Библију и да судимо свим доктринама на основу онога што каже Библија.

Исус је рекао да се “по роду дрво познаје” (Матеј 12:33). Када тражимо “плод,” ево три специфична теста која се могу применити на било ког учитеља да се одреди тачност његовог учења:

1) Шта учитељ каже о Исусу? У Матеју 16:15, Исус пита: “А ви шта кажете, ко сам ја?” Петар одговори: “Ти си Христос, Син Бога живога,” и због овог одговора Петар је назван“благословеним.” У Другој Јовановој 9, читамо: “Свако ко се удаљава и не остаје у науци Христовој, нема Бога. Ко остаје у науци, тај има Оца и Сина.” Другим речима, Исус Христ и Његово дело откупљења су од највише важности; чувајте се од сваког ко пориче да је Исус једнак са Богом, ко потцењује Исусову смрт уместо нас, или ко пориче Исусову људску природу. Прва Јованова 2:22 каже: “Ко је лажљивац ако не онај ко који пориче да је Исус Месија. То је антихрист– ко пориче Оца и Сина.”

2) Да ли учитељ проповеда еванђеље? Еванђеље је добра вест о Исусовој смрти, сахрани и васкрсењу, према Писму (Прва Коринћанима 15:1-4). Колико год да звуче фино, реченице као што су: “Бог те воли,” “Бог жели да нахрани гладне,” и “Бог жели да си добростојећи” НИСУ потпуна порука еванђеља. Као што Павле упозорава у Галатима 1:7: “Само има неких који вас збуњују и желе да изврну еванђеље о Христу.” Нико, чак ни највећи учитељ нема право да мења поруку коју нам је Бог дао. “Ако вам ко проповеда еванђеље које се разликује од онога што сте примили, нека буде проклет” (Галатима 1:9).

3) Да ли овај учитељ показује карактерне квалитете који прослављају Господа? Када говори о лажним учитељима, Јуда 11 каже: “Тешко њима што пођоше Каиновим путем и у заблуду Валаамове плате падоше и противљењем Корејевим изгибоше.” Другим речима, лажни учитељ се познаје по свом поносу (Каиново одбијање Божијег плана), похлепи (Валам који пророкује због пара), и побуне (Корејево проглашавање самог себе изнад Мојсија).

Ради даљег изучавања, прегледај ове библијске књиге које су посебно написане за борбу против лажног учења у цркви: Галатима, Друга Петрова, Друга Јованова, и Јудина посланица. Понекад је тешко да се примети лажни учитељ/лажни пророк. То је оно што се зове “вук у овчијој кожи”. Сатана и његови демони се маскирају у “анђеле светла” (Друга Коринћанима 11:14), и његови служитељи се маскирају као слуге праведности (Друга Коринћанима 11:15). Само ако сте детаљно упознати са истином бићете у стању да препознате фалсификат.Врати се на Српску страну

Како могу да препознам лажног учитеља/лажног пророка?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries