settings icon
share icon
Питање

Ко је лажни пророк из задњих времена?

srpski
Одговор


Лажни пророк из задњих времена описан је у Откривењу 13:11-15. Помиње се и као „друга звер" (Откривење 16:13, 19:20, 20:10). Заједно са Антихристом и Сатаном , који обојици даје моћ, лажни пророк је трећа страна у несветом тројству.

Апостол Јован описује ову особу и даје нам натукнице ради идентификације када се појави. Прво, биће са земље. Ово може да значи да ће доћи из паклене јаме са свим демонским силама пакла по његовој заповести. То такође може да значи да може да дође из скромних, прикривених околости, непознанице док ођедном не искочи на светску позорницу као десна страна Антихристу. Описују га као да има рогове као јагње, док прича као змај. Рогови код јагњета су само мала испупчења на глави, док јагње не прерасте у овна. Уместо вишеструких глава и рогова,као Антихрист, који показује своју моћ, силу и жестину, лажни пророк биће као јагње, које осваја, убедљивих речи које изазивају сажаљење и добру вољу код других. Он може да буде изузетан проповедник или говорник који ће,својим демонским речима, преварити многе. Али, он говори као змај, што значи да је његова порука, порука змаја. Откривење 12:9 идентификује змаја као ђавола и Сатану.

Стих 12 даје нам увид у мисију лажног пророка на земљи, а то је да присили човечанство да обожава Антихриста. Он поседује сав ауторитет Антихриста, јер, као и он, и лажни пророк добија силу од Сатане. Није јасно да ли ће људи бити присиљени да обожавају Антихриста или ће бити толико заљубљени у та моћна бића да ће поверовати у обману и обожавати га својевољно. Чињеница да друга звер користи чудесне знаке и чуде, укључујући и ватру са неба, да би успоставио веродостојност обојице, изгледа да указује да ће људи да им се поклоне обожавајући њихову силу и поруке. Стих 14 говори да ће обмана бити толико велика да ће људи изградити идола Антихристу и клањати му се. Ово подсећа на велики златни лик Навуходоносора (Данило 3) пред ким су сви морали да се поклоне и одају почаст. Откривење 14:9-11, међутим, описује ужасну судбину која чека оне који се клањају лику Антихриста.

Они који преживе страхоте Велике невоље до тог тренутка, биће суочени са два тешка избора. Они који одбију да обожавају лик звери биће подвргнути смрти (стих 15), али они који га обожавају навући ће на себе Божији гнев. Лик ће бити изузетан, јер ће моћи да „говори". Ово не значи да ће моћи да „оживи" – грчка реч је пнема што значи „дах" или ваздушна „струја", а не биос („живот"), али значи да ће имати неку врсту способности да изговара поруку Антихриста и лажног пророка. Поред тога што ћебити њихов портпарол, лик звери ће такође осудити на смрт оне који одбију да обожавају несвети пар. У нашем технолошком свету, није тешко замислити такав сценарио.

За кога год се испостави да је будући лажни пророк, крајња светска обмана и отпадништво биће великих размера и цео свет ће бити захваћен. Обмањивачи и лажни учитељи које видимо данас су претече Антихриста и лажног пророка и они не смеју да нас обману. Њих има у изобиљу и они нас терају у финално сатанско царство. Морамо верно да проглашавамо спасоносно еванђеље Исуса Христа и спашавамо душе мушкараца и жена од предстојеће катастрофе.Врати се на Српску страну

Ко је лажни пророк из задњих времена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries