settings icon
share icon
Питање

Шта је кључ за истинско доживљавање Бога?

srpski
Одговор


Иако је изузетно популаран у хришц́анским круговима, концепт „доживљавања Бога" се не налази експлицитно у Светом писму. У Светом писму постоје brојне заповести о томе како треба да се односимо према Богу, али доживљавање Бога, није једна од њих. Ми треба да волимо Бога свим срцем (5. Мојсијева 6: 5), да се покоравамо Богу (5. Мојсијева 27:10; 1. Јованова 5: 2), да верујемо Богу (Јован 14: 1), да се бојимо Бога (Проповедник 12:13; 1. Петрова 2:17) итд. Али Библија нам нигде не каже да „доживљавамо Бога". У речнику, дефиниција <ем>доживљавања као глагола гласи „1) учествовати или проц́и, 2) бити емоционално или естетски подтикнат или 3) учити кроз преживљавање".

Шта се онда подразумева под <ем>доживљавањем Бога и како да се односимо према томе? Ако започнемо са знечењима речи <ем>доживаљавање из речника, ставимо их заједно и применимо на наш однос с Богом, доћи ц́емо до нечег попут: „учествовање у Божијој природи, бити покренут од Бога, и учење о Њему кроз фамилијарност".

Да бисмо могли на било који начин учествовати у Божијој природи, треба да смо у потпуности на јасно о постојању два унутрашња сукоба. Прво, свако од нас је безнадежни грешник у јами из које сопственим напорима не можемо изаћи (Римљанима 3:12). Друго, ништа што радимо сами није прихватљиво за Свемогуц́ег Бога &мдаш; ни наше давање новца сиромашнима, ни наш доbrовољни рад, ни наше ходење на цркву, ништа (Исаија 64: 6). Свето писмо нам говори да, да бисмо решили ове сукобе, морамо у своје срце примити Исуса Христа као свог Господа и Спаситеља и предати му свој живот. Тек тада ће наше речи и дела бити угодни Богу (2. Коринц́анима 12: 9–10). Дакле, први корак за доживљавање Бога је да будемо „учесник у Божијој природи" (2. Петрова 1: 4), а то се постиже само вером у Христову проливену крв на крсту за наш грех.

Други део наше дефиниције за доживљавање Бога је, бити покренут од Бога. Божије покретање у човековој души је једна од улога Светог Духа. Од смог почетка стварања, када се Дух Божији "носио над водом" (1. Мојсијева 1:2), до кретања Светог Духа у срцима неверника за да их привуче Христу, Свети Дух је активано укључен у то да нас покрене. Бог нас покреће за да нас привуче вери (Јован 6:44); Дух се креће у нашим срцима за да донесе убеђење за грех и потребу за Спаситељем (Јован 16:7–9); а нас вернике, упућује, води, утешава, утиче на нас, и исто тако чини да доносимо плод Духа (Галатима 5:22–23). Поред тога, Дух је покренуо ауторе свих 66 књига Библије да запишу тачно оно што им је Он надахнуо у срца и умове (2. Петрова 1:21), и у целом Писму, Он се креће у нама за да сведочи нашем духу да смо Његова деца (Римљанима 8:16).

Трећа част доживљавања Бога је процес упознавања Бога током целог живота, кроз који постајемо толико блиски са Њим, и због тога Му радосно предајемо своје животе зато што смо га упознали и што Му верујемо у потпуности.

Ово подразуменва да смо шватили да је Он веран, добар, свет, параведан, непроменљив, свемогућ и суверен у свим околностима. Једно нешто које доноси велику радост у доживлајвању Бога је интимно познавање Његове љубави. Библија ни каже да "Бог <ем>је Љубав" (1. Јованова 4:8). И док доживљавамо Његову љубав, можемо почети да делимо своју хришц́анску љубав са другима, без обзира на околности, а то ц́е произвести више и више љубави док други доживљавају Његову љубав кроз нас.

Кључ за доживљавање Бога, дакле, није очекивање „искуства" или емоционалног узлета. Уместо тога, то је доживотни процес припадања Њему кроз Христа, у коме нас Свети Дух покреће, освећује и помаже да растемо у Његовом познању.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је кључ за истинско доживљавање Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries