settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћани данас могу да обављају егзорцизам?

srpski
Одговор


Егзорцизам (заповедање демонима да напусте људе) су практиковали неки људи у јеванђељима и књизи Дела апостолска. То је део онога што је Христ наложио својим ученицима (Матеј 10); неки су користили Христово име (Марко 9:38); деца фарисеја (Лука 11:18-19); Павле (Дела 16); и одређени избацивачи демона (Дела 19:11-16).

Изгледа да је циљ Исусових ученика приликом избацивања демона био да покажу Христову доминацију над демонима (Лука 10:17) и да потврде да су ученици деловали у Његово име и под Његовим ауторитетом. То је такође открило њихов недостатак вере (Матеј 17:14-21). Било је очигледно да је ово избацивање демона било битно за службу ученика. Међутим, није тачно јасно коју је улогу избацивање демона имало у процесу учеништва.

Занимљиво је да изгледа као да постоји нека промена у делу Новог завета који се односи на борбу са демонима. Делови Новог завета који о томе поучавају (од посланице Римљанима до Јудине) говоре о демонској активности али не говоре о избацивању демона нити је верницима речено да то раде. Речено нам је да на себе ставимо оклоп против њих (Ефесцима 6:10-18). Речено нам је да се одупремо ђаволу (Јаковљева 4:7), будемо опрезни што се њега тиче (1. Петрова 5:8), и не дајемо му простора у свом животу (Ефесцима 4:27). Међутим, није нам речено да избацујемо демоне из других нити чак да о томе размишљамо.

Посланица Ефесцима нам даје јасне инструкције о томе како да имамо победу у свом животу у борби против сила зла. Први корак је да поверујемо у Христа (2:8-9) – што слама власт „владара сила“ (2:2). Требало би онда да изаберемо, поново по Божијој благодати, да се одрекнемо безбожних навика и да прихватимо побожне (4:17-24). То не укључује избацивање демона већ обнову ума (4:23). Та битка се води са одређеним оружјем које нам дозвољава да се боримо, не да избацујемо, лукави демонски свет (6:10). Ми стојимо са истином, праведношћу, јеванђељем, вером, спасењем, Божијом Речју и молитвом (6:10-18).

Када је Божија Реч била написана до краја хришћани су имали више оружја за борбу са духовним светом него што су рани хришћани имали. Чин избацивања демона био је у великој мери замењен евангелизацијом и учеништвом кроз Божију Реч. Пошто методе духовне борбе у Новом завету не укључују избацивање демона, тешко је одредити инструкције како се то ради. Ако је то уопште потребно, то се ради преко упознавања особе са Божијом Речју и кроз име Исуса Христа.Врати се на Српску страну

Да ли хришћани данас могу да обављају егзорцизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries