settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји тако нешто као бивши хришћанин?

srpski
Одговор


Ово је питање на које постоји јасан и директан библијски одговор. Прва Јованова 2:19 каже: „Од нас изиђоше, али не беху од нас; јер да од нас беху, остали би са нама; него требало је да се покажу да нису сви од нас″. Овај стих јасно ставља до знања – не постоји таква ствар као што је бивши хришћанин. Ако је особа заиста хришћанин, он/она никада неће отићи од вере: „јер да од нас беху, остали би са нама″. Ако особа која тврди да је хришћанин порекне своју веру, он/она никада истински није била хришћанин. „Од нас изиђоше, али не беху од нас; јер да од нас беху, остали би са нама; него требало је да се покажу да нису сви од нас″. Не, не постоји таква ствар као бивши хришћанин.

Битно је правити разлику између истинског хрићанина и „назови" хришћанина. Истински хришћанин је особа која потпуно верује у Исуса Христа за спасење. Прави хришћанин је особа која разуме шта Библија каже о греху, казни за грех, ко је Исус, шта је Исус учинио за нас и како то обезбеђује опроштење греха. Прави хришћанин је особа која је примила Исуса Христа као личност Спаситеља, постала ново створење (2. Коринћанима 5:17) и стално се преображује у Христов лик. Прави хришћанин је особа која остаје хришћанин у сили Светог Духа (Ефесцима 4:13, 30; 2. Коринћанима 1:22). Тај прави хришћанин никада не може да постане бивши хришћанин. Нико ко је истински и потпуно веровао у Христа као Спаситеља не може да га порекне. Нико ко истински швата зло греха, страхоте последица греха, Христову љубав и Божију благодат и милост, не може да окрене леђа хришћанској вери.

Постоје многи људи на овом свету који тврде да су хришћани, али нису. Бити хришћанин не значи припадати некој националности или имати одређену боју коже. Бити хришћанин не значи признати Исуса као великог учитеља или чак тежити да се следи Његово учење. Бити хришћанин значи бити Христов представник и следбеник/слуга. Постоје људи који су били повезани са неком „хришћанском" црквом, а онда се одрекли те везе. Постоје људи који су „искусили" и „пробали" Исуса Христа, иако га нису истински примили као Спаситеља. Међутим, не постоји тако нешто као бивши хришћанин. Прави хришћанин неће никада нити може икада да се одрекне своје вере. Свака особа која тврди да је била хришћанин, али касније одбаци хришћанску веру, није никад истински била хришћанин.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли постоји тако нешто као бивши хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries