settings icon
share icon
Питање

Како можемо да говоримо о вечном животу када ћемо ипак умрети?

srpski
Одговор


Божија реч нас уверава да ц́е сви који верују у Господа Исуса Христа имати вечни живот (Јован 3:16; 6:47; 1. Јованова 5:13). Грчка реч преведена са „вечан" значи „непрекидан, заувек". Можда реч вечит или непрекидан најбоље објашњава библијски концепт вечног живота; то је живот који, једном започет, се наставља заувек у вечности. Овде се ради о идеји да човеков живот није само физички. Напротив, прави живот људских биц́а је духовни и док се физички живот завршава, духовни се наставља током вечности. Он не престаје. То је вечни живот.

Када је Бог створио Адама и Еву, поставио их је у врт са дрветом живота с намером да ц́е тамо живети вечно радосни, телесно и духовно. Али су они сагрешили и тако донели физичку и духовну смрт себи и свим наредним генерацијама (Римљанима 5:12–14). Бог је тада истерао Адама и Еву из врта и поставио херувиме да чувају пут до дрвета живота и то је учинио зато што по својој милости није желео да човек вечно живи под теретом греха. Међутим, грех мора бити кажњен и једина прихватљива казна за светог Бога је била вечна казна (Марко 9:43–48). И зато је наш милосрдни Бог послао свог Сина као савршену жртву да једном заувек издржи казну за грех коју је човечанство требало да плати и на тај начин омогућио савршен пут до дрвета живота за свакога који верује у Њега (1. Јованова 5: 12; Откривење 22:14).

Ми добијамо вечни живот умирањем себи и примањем Исуса Христа у своја срца као нашег Господа и Спаситеља. А када то учинимо, ми се истог тренутка поново рађамо и оживљавамо у Христу. Можда не осец́амо никакву непосредну промену али у срцу је у ствари дошло до поновног рођења (Јован 3:6–7). Бивамо ослобођени страха од смрти; имамо Божје обец́ање да никада нец́емо умрети духовно, вец́ да ц́емо заувек живети са нашим Господом Исусом Христом(1. Солуњанима 5:9–10). Касније, када телесно умремо, наша душа ц́е одмах бити са Господом, а још касније, када се Он врати, Господ ц́е васкрснути наша тела да се сретну са Њим у ваздуху. Што се тиче оних хришц́ана који буду живи по његовом повратку, њихова тела ц́е се променити „у трен ока" и нец́е доживети чак ни физичку смрт (1. Коринц́анима 15:51–52).

Исус Христос је наложио апостолу Јовану да напише последњу књигу Библије и dу њој поново читамо о дрвету живота: „… ономе који побеђује даћу да једе од дрвета живота које је у Божијем рају " (Откривење 2:7). Дрво живота у Откривењу је вероватно симбол Исуса Христа. Сви хришц́ани који се уздају у Исуса Христа и у Божјој сили налазе одмор, су сигурни у свој вечни живот (1. Петрова 1:3–5). Једини истински Бог који је све створио, укључујуц́и живот и смрт и поновно рађење, одржаће своју Реч. Наш Бог је свемоц́ан и пун благодати и истине (Јован 1:14). Он жели да знамо да је наше вечно стање осигурано: Исус је рекао: „ Ја сам васкрсење и живот; ко верује у мене - живеће - ако и умре. " (Јован 11:25). Имате ли вечни живот са Богом?

EnglishВрати се на Српску страну

Како можемо да говоримо о вечном животу када ћемо ипак умрети?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries