settings icon
share icon
Питање

Шта је евангеликализам?

srpski
Одговор


Евангеликализам је донекле широк термин који се користи да опише покрет унутар протестантизма чија је карактеристика нагласак на личном односу са Исусом Христом. Овај однос почиње тако што особа прима Христов опроштај и духовно се рађа. Они којима се приписује ово веровање зову се еванђеоски верници.

Реч евангеликализам потиче од грчке речи евангелион која значи „добра вест" и еуангелизомаи, која значи „објавити добру вест". Добра вест је да је „Христос умро за наше грехе — по Писмима, и да је сахрањен, и да је васкрснут трећега дана — по Писмима, те се јави Кифи, затим Дванаесторици″ (1.Коринћанима 15:3б-5). Ова добра вест, Христово еванђеље и његово објављивање је оно на чему се евангеликализам заснива.

Корени евангеликализма датирају из доба протестантске реформације, током које је Библија донета масама. Претходно занемарене библијске истине су се поново откривале и подучавале. Тек са великим пробуђењима у 18. и 19. веку у Европи и Америци је евангеликализам истински отпочео као покрет. Као што се и десило током реформације, еванђеоски покрет и његов нагласак на личном односу са Исусом Христом донео је обновљену снагу у прецизном тумачењу и примени Божије Речи. То се проноси до данашњег дана, иако се термин злоупотребљава и погрешно примењује.

Традиционално, евангеликализам је теолошки конзервативан. Међутим, ово постаје све мање препознатљиво. Тренутна примена овог термина се не ограничава само на новорођене хришћане, нити на оне који се сматрају конзервативнима или фундаменталистима. У ствари, неки изједначавају евангеликализам са самим протестантизмом, либералним или неким другим. Оно што је тужно је да се данас евангеликализам највише изједначава са конзервативном политком. Иако ће еванђеоски хришћански поглед на свету често да произведе конзервативне политичке погледе, политика није средиште истинског евангеликализма.

Стога, дефиниција евангеликализма варира у очима света. Право срце евангеликализма је објављивање еванђеоске поруке и речима и делом. За еванђеоског хришћанина, не постоји виши позив него да живи и шири ову поруку и истину Божије љубави.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је евангеликализам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries