settings icon
share icon
Питање

Како хришц́ани који су у браку могу да избегну емоционалну аферу?

srpski
Одговор


Емоционална афера настаје када особа у браку дели емоционалну интимност и подршку са особом која није њен супружник. Постати емоционално интиман са неким другим осим са супружником може имати застрашујуц́и ефекат на брачну везу; плус, емоционална интимност често води до физичке интимности, доносец́и разарање односа. Многи људи поричу озбиљност емоционалних афера, али такве везе нису безазлене и могу уништити бракове и породице.

Брачни партнери треба да деле проблеме, осец́ања и потребе једни са другима и да одреде границе онога што се може делити ван брака и са киме. Имати пријатељства ван брака је здрава ствар, али ослањање на особе изван брака у испуњавању емоционалних потреба може постати искушење, посебно када супружници проводе много времена одвојено. Сарадници и друге особе са којима проводимо велике блокове времена могу постати замена за емоционалну подршку супружника. Радни односи и пријатељства морају имати одговарајуц́е границе како не би постали неприкладни.

Постоје знаци упозорења да би једно невино пријатељство могло довести до емоционалне афере. Када почнемо да осец́амо потребу да сакријемо аспекте те везе, прелазимо границу опасне територије. Емоционална дистанца између супружника или повец́ање броја свађа могу указивати на то да се један супружник окрец́е другој особи ради блискости. За интимност је потребна блискост, а то се не може десити ако супружник своју блискост поклони некоме ван брака.

Хришц́ани треба да се чувају од искушења да се ослоне на неког другог а не на супружника кога им је Бог дао. Ево неколико мудрих избора:
1. Не проводите време сами са било ким супротног пола, посебно са неким ко вас привлачи.
2. Не проводите више времена са другом особом него са својим супружником.
3. Не делите интимне детаље свог живота ни са ким пре него што их поделите са супружником.
4. Живите транспарентно. Урадите све као да је ваш супружник присутан.
5. Посвети лично време молитви и проучавању Библије. Замолите Бога да стави ограду око вашег брака (Јов 1:10).
6. Одржавајте чист мисаони живот. Не фантазирајте о другим људима.
7. Планирајте време са својим супружником на дневној, недељној и месечној основи и искористите то време да изградите емоционалну блискост.

Сви ови избори ц́е помоц́и хришц́анима да идентификују слабе области и избегну искушење емоционалних афера.

Хришц́ански приоритети стављају брак и породицу на друго место после Господа. Бог је једини који може у потпуности да задовољи наше потребе и Он је на првом месту. Бог је дизајнирао брак да уједини двоје људи у једно (1. Мојсијева 2:24). Он жели да они расту заједно и да их ништа не раздваја (Матеј 19:6). Брачни партнери морају ценити своју везу на начин на који то чини Господ и радити на начинима да је ојачају и изграде блискост. Господ такође забрањује прељубу или пожуду за особом ван брака (Пословице 6:25; 2. Мојсијева 20:14; Матеј 5:28). Људи који иду изван Господњег плана да би задовољили своје потребе греше против Бога и потенцијално уништавају своје односе (Пословице 6:32; 1. Коринц́анима 6:9–20).

Многи у свету верују да је брачним партнерима потребан „простор“ до те мере да воде одвојене животе да би имали здрав однос. Библија ни на који начин не заговара сазависност. Међутим, брак је по дефиницији живот који се живи и планира заједно; то је међузависност. Они који не разумеју Божји план за брак можда мисле да је нездраво делити све са једном особом, али то је оно што брак разликује од било које друге везе. То је благословена заједница између двоје људи и огледало Христа и Његове цркве.

Дељење интимности са неким другим осим са супружником, било да је интимност физичка или емоционална, грех је и нарушавање поверења.

EnglishВрати се на Српску страну

Како хришц́ани који су у браку могу да избегну емоционалну аферу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries