settings icon
share icon
Питање

Шта је дуализам?

srpski
Одговор


У теологији концепт дуализма подразумева да постоје два одвојена ентитета, добро и зло, који су једнаки по моћи. У “хришћанском” дуализму Бог представља ентитет добра, а сотона ентитет зла.

Међутим, и поред тога што сотона поседује извесну моћ, он није једнак са Свемогућим Богом јер је био створен као анђео пре него што се побунио (Исаија 14:12-15; Језекиљ 28:13-17). Свето писмо каже: "Ви сте, дечице, од Бога и надвладали сте их, јер је већи онај који је у вама него онај који је у свету" (1. Јованова 4:4). По Светом писму, не постоји дуализам двеју супротних сила једнаке снаге које се називају Бог и сотона. Добро које је представљено у Свемогућем Богу је најмоћнија сила у свемиру, без икаквог изузетка. Зло представљено у сотони је слабија сила и не може да се мери са добрим. У сваком поређењу добро увек надвладава зло јер свемогући Бог, суштина добра, има сву силу, док са сотоном то није случај.

Свака доктрина која представља добро и зло као две супротне силе једнаке вредности коси се са Светим писмом које говори да је добро, представљено у Свемогућем Богу, доминантна сила у свемиру. Пошто сотона није нити ће икада бити једнак Богу, свака доктрина која каже да јесте је лажна. То што је сотона избаћен из неба зато што је покушао да се уздигне изнад Бога не значи и да је он одустао од намере да буде једнак Богу или чак виши од њега. Његови покушаји евидентни су у основним доктринама “дуализма” који је прокрчио себи пут преко филозофских токова људске мудрости.

Дуализам не постоји ни у једном делу свемира. Само једна сила је надмоћна, а то је Свемогући Бог који је откривен у Библији. По Библији, само једна сила је свемогућа. Стога је свака доктрина која тврди да постоје две једнаке супротстављене силе (добро и зло) лажна доктрина.Врати се на Српску страну

Шта је дуализам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries