settings icon
share icon
Питање

Шта је дупла предодређеност?

srpski
Одговор


Дупла предодређеност је веровање да Бог ствара неке људе чија је сврха постојања да буду послати у пакао. Да ли је овај концепт библијски? Хајде да погледамо питање из посланице Римљанима, у којој преовлађују две теме. Прва тема је Божија праведност. Да ли сама еванђеоска порука открива Божију праведност (Римљанима 1:16-17). Истина која се налази у еванђеоској поруци каже да је човек, по вери, проглашен праведним пред Богом (Римљанима 4-5). Главна личност еванђеоске поруке – Исус Христос – је тај који омогућава да човек буде праведан (Римљанима 6-7). Порука еванђеља је та која показује човеку како да живи праведно (Римљанима 12).

Друга тема која се налази у посланици Римљанима је гнев. Божији гнев се открива због свих грешних поступака (Римљанима 1:18). Човечанство зна о Богу, али одбацује Бога у свом размишљању и поступцима (Римљанима 1:21-22). Божији гнев значи, препуштање човеку да живи свој живот како хоће (Римљанима 1:24, 26, 28), што, ако је одвојен од Бога, води ка уништењу (Римљанима 1:28-32). Човек одбацује Бога свемира, а Бог, заузврат, оставља човека. Само лична Божија интервенција може човека да одврати од пута уништења на коме се налази, због своје отврдлости у греху.

У Римљанима 9:22 каже: „А шта ћемо рећи ако је Бог, желећи да покаже свој гнев и да обзнани своју моћ, с великом стрпљивошћу поднео посуде гнева, приправљене за пропаст?″ Многи људи мисле да овај стих подучава да је Бог припремио одређене посуде за Његов гнев. Али, то није смисао овог стиха. Читајући изнад тога, човечанство је већ искусило Божији гнев. Човечанство је подобно за уништење. Бог је тај који трпи те посуде – посуде које су се припремиле за уништење, јер не желе да напусте свој грех и окрену се Богу.

Погледајте следећи стих: Римљанима 9:23: „Да би истовремено обзнанио богатство своје славе на посудама милости, које је унапред приправио за славу". Обратите пажњу на то да Бог одабира неке људе унапред за своју славу. Другим речима, пре стварања света, Бог је одабрао неке људе да буду Његова деца да би се Он прославио (види Ефесцима 1:4). Не каже да је Бог одабрао људе или предодредио их за гнев. Библија никада не говори о дуплој предодређености, по којој Бог неке бира или предодређује за пакао, а друге за небо. Они који су под Божијим гневом су у том положају, јер су одбацили Бога. Они који поседују Божију праведност су у том положају, јер их је Бог одабрао да буду Његова деца.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је дупла предодређеност?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries