settings icon
share icon
Питање

Шта значи то да је Бог људима дао да владају над животињама?

srpski
Одговор


Реч доминација значи „владати над неким". Бог има суверену власт над својом творевином и људима је делегирао овлашћење да владају на животињама (Постанак 1:26). Давид истиче ову истину речима: „Поставио си га (човека) господарем над делима руку својих, све си метнуо под ноге његове" (Псалам 8:6). Човеку је дато да „господари земљом" (Постанак 1:28) – речено нам је да будемо у позицији власти над земљом, дата нам је супериорна улога и требало је да спроводимо контролу над земљом и њеном флором и фауном. Човек је постављен за владара над овим светом. Све му је покорено.

Божија заповест да покоримо земљу и животињски свет у њему је заповест да владамо над свим тим. Права власт (над било чим) не може да се постигне без разумевања онога над чиме имамо власт. Да би музичар овладао виолином, он мора заиста да се разуме у инструмент. Да би човечанство могло да господари над животињским светом, морало би има знање о животињама.

Са овлашћењем да се над нечим влада иде и одговорност да се влада добро. У заповести да се влада земљом подразумева се одговорност за ту власт. Човек има обавезу да спроводи своју власт под ауторитетом Оног који му је то доделио. Сва власт је од Бога (Римљанима 13:1-5), и Он је додељује коме хоће (Данило 4:17). Реч покорити не подразумева насиље нити злостављање. Она може да значи: „култивисати некога".

Човек би требало да буде управитељ над земљом, требало би да материјални свет и његове разне елементе стави у службу Богу и добробит човечанства. Заповест да се покори земља у суштини је део Божијег благослова над човеком. Пошто су били створени на слику Божију, Адам и Ева је требало да користе огромне земаљске ресурсе у служби и Богу и самима себи. Само је Бог могао ово да одреди, пошто су само људи створени по његовом лику.

Разлог због кога је Бог човеку дао да влада над животињама био је да би се човек бринуо, неговао и користио животиње у њиховом пуном потнцијалу на прави начин. У време када је Бог човеку дао власт над животињама људи нису јели месо (Постанак 1:29). Човек је почео да једе месо после Потопа (Постанак 9:1–3), и тада су животиње почеле да га се плаше. Међутим, иако је Бог променио начин на који се опходимо према животињама, постале су за нас „месо", и даље имамо одговорност да се добро односимо према њима. То што владамо над животињама не значи да имамо право да их злостављамо или мучимо.

Власт над животињама требало би да укључи људску бригу над њима као помоћ коју им је Бог доделио. Требало би да размислимо о чињеници да је човек добио задатак (и благослов) да представља Бога у овом свету. Ми смо чувари. Имамо утицај на целу земљу и (пошто смо створени на слику Божију) носимо одговорност да делујемо исто онако како би и Бог. Да ли Бог злоупотребљава своју творевину? Не. Да ли је Бог немудар у свом управљању ресурсима? Не. Да ли је Бог икада окрутан, себичан или бахат? Не. Онда ни ми не би требало да будемо такви. Свака злоупотреба и злостављање Божије творевине је ишод греха, а не послушности Божијој заповести коју је дао у почетку. Морамо да испунимо мудро своју дужност у управљању земљом све до тренутка када ће у Христовом царству вук лећи поред јагњета (Исаија 11:6).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи то да је Бог људима дао да владају над животињама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries