settings icon
share icon
Питање

Каква је библијска перспектива на породично насиље?

srpski
Одговор


Насиље у породици, уско гледано, дефинише се као чин или претећи чин насиља према неком са ким починилац јесте или је претходно био у у интимном односу. Термин „породично насиље" често подсећа на слику „претучене жене" или можда вербалне свађе брачног пара који се претвара у физички напад. Насиље у породици често се повезује са злостављањем у породици. Чак и када деца нису физички повређена, гледање или слушање родитеља који пролази кроз злостављање може да има озбиљне пшилошке последице.

Породично насиље има везе са моћи и контролом. Иако реч насиље има физичку конотацију, породично насиље или злостављање може да се деси и на на начин који не подразумева физичку страну. На пример, злостављачи могу да манипулишу својим жртвама путем емоција или финансија. Вербално злостављање и сексулно злостављање су други облици насиља. Особа било којег старосног доба, пола, друштвено-економског статуса, образовног нивоа или религије може бити под утицајем насиља у породици.

Злостављање у породици може да се посматра из перспективе „циклуса насиља". Напетост расте; жртва покушава да умири злостављача; али, на крају, деси се инцидент. Злостављач се извињава и покушава да се искупи пред жртвом, обећавајући, можда да се то никада више неће десити или обасипајући жртву даровима. Онда наступа период мира пре него што напетост поново крене да расте. Фазе овог циклуса могу да трају само неколико минута или могу да се развијају годинама. Без интевенције, периоди „искупљивања" и „мира" често нестају.

Насиље у породици је у потпуном контрасту са Божијем планом за породице. Постање 1 и 2 описују брак као однос једног тела и узајамне помоћи. Ефесцима 5:2 говоре о обостраном потчињавању. Ефесцима 5:22.24 објашњавају женину потчињеност мужу,док стихови 25-33 говоре о мужевљевој пожртвованој љубави за своју жену. Прва Петрова 3:1-7 даје слична упутства. Прва Коринћанима 7:4 каже: „Жена не располаже својим телом, него муж; исто тако и муж не располаже својим телом, него жена". Двоје припадају једно другом и позвани су да воле једно друго као што је Христос волео нас. Брак је слика Христа и Цркве. Насиље у породици је у потпуној супротности са Исусовим карактером.

Бог такође осуђује насиље у породици које укључује децу. Псалам 127:3 каже: „Деца су наслеђе које од Бога долази; награда је плод утробе мајчине".Бог поверава децу родитељима, а ти родитељи треба да пруже љубав и бригу и припреме их за живот. Ефесцима 6:4 каже:„ И ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у Господњој науци и опомени" (види такође Колошанима 3:21). Деца треба да слушају своје родитеље (Ефесцима 6:1.3) и дисциплина је битна. Али дисциплина се суштински разликује од насиља и злостављања.

Следити Бога значи служити другима, без манипулације и контроле. Исус је рекао својим ученицима: „Који хоће међу вама да буде велик, нека вам служи, и који хоће да буде међу вама први, нека вам буде слуга; као што Син човечији није дошао да му служе, него да послужи и да живот свој да као откуп за многе" (Матеј 20:26-28). Његова заповест нама је да „волимо једни друге" (Јован 13:34). Ефесцима 5:1-2 каже:„ Угледајте се, дакле, на Бога као његова драга деца, и живите у љубави, као што је и Христос вас љубио и самога себе предао за нас као принос и жртву Богу на пријатан мирис". Хришћани су позвани да пожртвовано воле друге, посебно оне у својим породицама.

Они који тренутно доживљавају породично насиље треба да учине све што је могуће да изађу безбедно из те ситуације. Често, најопасније време за жртву породичног насиља је кад он или она оду. Следећи корак је можда контактирање полиције или можда постоје други локални извори помоћи. Њихов контакт може се наћи на интернету (ПАЖЊА: компјутери могу да се надзиру, па посећујте те сајтове једино ако не постоји начин да злостављач уђе у траг вашим онлине активностима).

Када је породично насиље у току, безбедност је на првом месту.

Чак и када су жртве физички безбедне, а телесне повреде зацелиле, емотивни и психолошки ожиљци су и даљи дубоки. Породично насиље може да има и озбиљне духовне последице. Жртве могу да изгубе поверење у Бога. Зашто би Он дозволио да се тако нешто деси? Да ли је Он достојан поверења? Да ли ме Он заиста воли? Где је Он био када сам била злостављана? За процесс излечења потребно је време. Емотивна реакција на ситуацију мора да се деси. Исправно је исказати љутњу због злостављања. Уколико не признамо озбиљност ситуације – љутњу, збуњеност, повређеност, срам итд – не можемо се излечити. Често, на жртве се прерано врши притисак да опросте. Опроштење јесте она финална ствар која ће ослободити жртву. Али, право опроштење не може да се пружи, ако се ожиљци злостављања прво не препознају и са њима се позабавимо. Жртве породичног насиља ће највероватније морати да се обрате за помоћ добро обученом хришћанском саветнику који ће их водити кроз процес исцељења.

Не треба да претпоставимо да злостављачи немају потребе осим те да престану са злостављањем. Веровато постоје нерешени проблем који су их водили да постану склони злостављању. Уколико је злостављач вољан да призна своју кривицу и жели помоћ, постоји нада. Хришћанско саветовање може бити од велике вредности.

Свака прича о породичном насиљу је другачија. Ситуације и људи су толико различити да ниједан чланак не може, у довољној мери, да се позабави овим питањем. Међутим, опште гледано, брачно саветовање није пригодно решење – бар не док је сва злостављање престало, обе стране прошле кроз индивидуално саветовање и док обе стране не пожеле помирење. Исто би се односило и на породичну терапију. Деца никада не треба да буду стављена у ситуацију злостављања или да се од њих очекује да остану у тој ситуацији док злостављач учи побожном родитељству.

Божије срце пати због породичног насиља. Њега жртве породичног насиља не остављају равнодушним, нити их је Он напустио. Његов план за људске односе – посебно оне унутар породице- је диван опис оног ко Он јесте. Сврха породице била је да одражава Божију љубав. Њега растужује када се дом претвори у место бола. Божија жеља за оне који су уплетени у породично насиље- и жртве и злостављаче – је исцељење и потпуност.

EnglishВрати се на Српску страну

Каква је библијска перспектива на породично насиље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries