settings icon
share icon
Питање

Шта је догматска теологија?

srpski
Одговор


Догматска теологија добила је име по грчкој и латинској речи догма, која, када се односи на теологију, значи „доктрина или скуп доктрина које су формално потврђене ауторитетом". У основи, догматска теологија односи се на званичну или „догматску" теологију коју признаје организовано црквено тело, као што су римокатоличка црква, холандска Реформаторка црква итд.

Иако се сматра да се термин први пут појавио 1659. године у наслову књиге Л. Рајнхарда, термин је почео чешће да се употребљава после реформације и користио се да одреди чланке вере које је црква званично формулисала. Добар пример догматске теологије су догматске изјаве или догме које су формулисане на првобитним црквеним саборима, у потрази за решењима теолошких проблема и у заузимањем става против јеретичког учења. Начела вере или догме које су произашле из црквених сабора сматрале су се ауторитативним и обавезујућим за све хришћане, јер их је црква званично потврдила. Једна од сврха догматске теологије је да оспособи црквено тело да формулише и комуницира доктрину, која се сматрала суштинском за хришћанство и која би, ако би се порекла, значила јерес.

Догматска теологија се, понекад, меша са системском теологијом и та два термина се, понекад, користе наизменично. Међутим, постоје суптилне, али битне разлике између та два термина. Да би се разумела разлика између системске теологије и догматске теологије, битно је приметити да термин „догма" наглашава не само изјаве из Библије, већ и црквене, ауторитативне потврде ових изјава. Основна разлика између системске теологије и догматске теологије је да системска теологија не захтева званично одобрење цркве или црквеног тела, док је догматска теологија директно повезана са одређеним црквеним телом или деноминацијом. Догматска теологија обично расправља о истим доктринама и често користи исти нацрт и структуру као и системска теологија, али то чини из одређеног теолошког става повезаног са посебном деноминацијом или црквом.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је догматска теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries