settings icon
share icon
Питање

Да ли Сатана постоји?

srpski
Одговор


Библија јасно објављује постојање Сатане. Он је описан, између осталог, као непријатељ човека (Постање 3:15), отац лажи (Јован 8:44б), оптужитељ (Откривење 12:10). Само име „Сатана" значи „непријатељ". Исаија 14:12-17 објашњава да је Сатана, првобитно, био анђеоско биће, али је одлучио да жели да му се одаје част и слављење које припада само Богу и био је избачен са неба (види, такође, Језекиљ 28:11-17).

Од када је избачен са неба (заједно са анђелима који су изабрали да се побуне заједно са њим), Сатана има за циљ да се супротстави Богу и води људе на земљи у побуњеништво. Сатана има известан ауторитет у овом свету; њега зову „богом овог света" (2. Коринћанима 4:4) и „владар ваздушних сила" (Ефесцима 2:2). Зато „будите трезвени, бдијте. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере″ (1. Петрова 5:8).

Обмана је један од великих начина на који Сатана уноси пустош у наше животе. Када нас Сатана превари у вези са тим ко је Бог, шта Бог каже за нас и ко је он, он стиче силу и ауторитет у нашим животима. „Сатана не постоји" је једна од највећих лажи које Сатана каже.

Приликом стварања, Бог је дао човечанству власт на земљом (Постање 1:28). Када су Адам и Ева, својом вољом, постали непослушни Богу, они су дали нешто од свог ауторитета; слушајући Сатану, они су се потчинили ђаволу. Ипак, на крсту, Исус је одузео Сатани његову власт: „Сад је суд овоме свету. Сад ће владар овога света бити избачен напоље″ (Јован 12:31). „Зато се јавио Син Божији &мдаш; да разори дела ђаволова″ (1. Јованова 3:8). Сатана нема више ауторитета над онима који су у Христу, осим оног који му дају верујући у његове лажи.

Много погрешних информација о Сатани долази из Холивуда и других погрешних извора. Неопходно је да се обратимо Библији за истину по овом и другим питањима. Библија нам јасно говори да Сатана постоји и суфлира нам на који начин он функционише. Нема разлога да се плашимо Сатане, јер је његова моћ много нижа од Божије, али Библија нас подучава да не будемо наивни у нашој духовној борби (Ефесцима 6:10-18). Кључ је у томе да се потчинимо Богу и одупремо ђавољу (Јаковљева 4:7), знајући да га је Христос, заувек, поразио на крсту и да је Сатанин крај – вечни суд – осигуран (Откривење 19:20).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Сатана постоји?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries