Да ли Бог воли Сатану?


Питање: Да ли Бог воли Сатану?

Одговор:
Не, Бог не воли Сатану, а не треба ни ми. Бог не може да воли нешто што је зло и није свето, а Сатана је оличење свега тога. Он је непријатељ (1. Петрова 5:8); зли (Матеј 6:13); отац лажи и убица (Јован 8:44); оптужитељ Божијег народа (Откривење 12:10); онај који куша (1. Солуњанима 3:5); поносан, зао и насилан (Исаија 14:12-15); обмањивач (Дела 13:10); лукав (Ефесцима 6:11); лопов (Лука 8:12) и још много лоших ствари. Он је ,у ствари, све оно што Бог мрзи. Сатанино срце је утемељно на мржњи према Богу, његова осуда је коначна, а његово уништење обезбеђено. Откривење 20 описује Божији будући план за Сатану, а љубав према Сатани у томе нема удела.

Исусова заповест да волимо своје непријатеље (Матеј 5:44) намењена је међуљудским односима на овом свету. Ми волимо Бога и људе (чак и наше непријатеље), који су створени по Божијој слици. Анђели нису створени по Божијој слици. Никада нам није речено да волимо свете анђеле, а посебно не да волимо зле анђеле.

Пошто је Сатана све супротно Богу кога волимо, не можемо да волимо Сатану. Када бисмо волели Сатану,били бисмо присиљени да мрзимо Бога, јер је светост супротна греху.

Бог је већ одредио да неће бити опроштаја за Сатану; ми смо предмети Божије пожртвоване љубави, коју је показао на крсту. Док је Бог у љубави искупио човечанство, Он је „јавно осрамотио" Сатану (Колошанима 2:15). Божија осуда Сатане биће део Његове велике љубави према нама.


Врати се на Српску страну
Да ли Бог воли Сатану?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога