settings icon
share icon
Питање

Шта је диспензационализам и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Диспензационализам је теолошки систем који има две главне карактеристике. (1) Доследно дословно тумачење Писма, посебно библијских пророчанстава. (2) Разлика између Израела и Цркве у Божијем плану.

(1) Диспензационалисти тврде да је њихов принцип херменеутици, буквално тумачење. "Буквално тумачење" значи да се свакој речи да значење које би нормално имала и у свакодневној употреби. Симболи, фигуративни говор и типови се сви тумаче једноставно овом методом, и ни на који начин нису у супротности са буквалним тумачењем. Чак и симболички и фигуративни изрази имају буквално значење иза себе.

Постоје бар три разлога зашто је ово најбољи начин да се гледа на Писмо. Прво, филозофски, сврха самог језика изгледа да захтева да га тумачимо буквално. Језик је дат од Бога да би био у стању да комуницира са људима. Други разлог је библијски. Свако пророштво о Исусу Христу у Старом завету је буквално испуњено. Исусово рођење, Исусова служба, Исусова смрт и Исусово васкрсење се дешавају буквално онако како је то Стари завет предвидео. Нема не буквалног испуњења ових пророштава у Новом завету. Ово је јак аргумент за метод буквалног тумачења. Ако се буквално тумачење не користии као метод у проучавању Писма, тада не постоји објективан стандард којим може да се разуме Библија. Свака особа би онда могла да тумачи Библију како јој одговара. Библијска интерпретација би се преврнула у "шта овај пасус мени говори..." уместо "шта Библија каже..." Нажалост, ово је увелико случај онога што се зове тумачење Библије данас.

(2) Диспензационална теологија верује да постоје два различита народа Божија: Израел и Црква. Диспензационалисти верују да је спасење увек било вером (у Бога у Старом завету; специфично у Бога Сина у Новом завету). Диспензационалисти држе да Црква није заменила Израел у Божијем плану и да старозаветна обећања Израелу нису пренесена на Цркву. Они верују да обећања која је Бог дао Израелу (за земљу, наследнике и благослов) у Старом завету, ће на крају бити испуњена у 1,000 годишњем периоду о коме се говори у Откривењу 20. Они верују да баш као што је Бог у овом времену усмерио пажњу на Цркву, да ће опет у будућности усмерити своју пажњу ка Израелу (Римљанима 9-11).

Користећи овај систем као основу, Диспензационалисти сматрају да је Библија организована у седам диспензација: Безазленост (Прва Мојсијева 1:1 – 3:7), Савест (Прва Мојсијева 3:8 – 8:22), Људска владавина (Прва Мојсијева 9:1 – 11:32), Обећање (Прва Мојсијева 12:1 – Друга Мојсијева 19:25), Закон (Друга Мојсијева 20:1 – Дела 2:4), Благодат (Дела 2:4 – Откривење 20:3), и крај Хиљадугодишњег царства (Откривење 20:4 – 20:6). Понављамо, ове диспензације нису начин спасавања, већ начини на које се Бог односи према човеку. Диспензационализам, као систем, има за последицу премиленијалистичко тумачење Христовог другог доласка и обично тимачење да ће се Узнесење цркве десити пре Невоље.Врати се на Српску страну

Шта је диспензационализам и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries