settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о демонском угњетавању?

srpski
Одговор


Постоје јаки библијски докази да хришћанин не може да буде предмет демонског опседања. Поставља се питање који утицај/моћ демон може да има над хришћанином. Многи библијски учитељи описују демонски утицај на хришћанина као „демонско угњетавање" да би га разликовали од опседнутости.

Библија каже како ђаво тражи да прождре вернике (1. Петрова 5:8), а Сатана и његови демони чине „лукавства" против хришћана (Ефесцима 6:11). Као што је Сатана покушао са Исусом (Лука 4:2), демонске силе кушају нас на грех и супротстављају се нашим напорима да слушамо Бога. Уколико хришћанин дозволи демонима да успе у овим нападима, наступа угњетавање. Демонско угнејтавање представља када је демон тренутно однео победу над хришћанином, успешно га кушајући да греши и спречавајући његову способност да служи Богу са јаким сведочанством. Ако хришћанин настави настави да дозвољава демонско угњетавање у свом животу, угњетавање може да се увећа до те мере да демон има врло јак утицај над мислима, понашањем и духовношћу хришћанина. Хришћани који дозвољавају и даље грех отварају се за све јаче угњетавање. Исповедање и покајање греха неопходни су да би се обновило заједништво са Богом, који онда може да сломи силу демонског утицаја. Апостол Павле даје нам велико охрабрење у овој области: „Знамо да нико, ко је од Бога рођен, не греши, него од Бога рођени чува самога себе, и нечастиви га се не дотиче" (1. Јованова 5:18).

За хришћанина, сила победе на демонским угњетавањем и слобода од угњетавања су увек на располагању. Јован изјављује „Већи је онај који је у вама од оног који је у свету" (1. Јованова 4:4). Сила Светог Духа који обитава у нама (Римљанима 8:9) је увек на располагању да савлада демонско угњетавање. Ниједан демон, ни сам Сатана не могу да спрече хришћанина да се преда Светом Духу и тако надвлада било какво демонско угњетавање. Петар охрабрује вернике да се одупру ђаволу „чврсти у вери" (1. Петрова 5:9). Бити чврст или истрајан у вери значи ослањати се на силу Светог Духа ради успешног одолевања демонском утицају. Вера се гради кроз духовне дисциплине као што су храњењем Божијом Речју, упорном молитвом и побожним заједништвом. Јачање наше вере на овај начин оспособљава нас да поставимо штит вере са којим можемо „погасити све ватрене стреле нечастивога" (Ефесцима 6:16).Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о демонском угњетавању?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries