settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји активност демонских духова данас у свету?

srpski
Одговор


Духови, прогањање, сеансе, тарот карте, Оуија плоче, кристалне кугле – шта је свему томе заједничко? Они су фасцинантни многим људима, јер наводно нуде увид у непознат свет који лежи иза граница нашег физичког постојања. И многима такве ствари делују невино и безопасно.

Многи који прилазе овим питањима са небиблијског становишта верују да духови представљају духове мртвих људи који, из неког разлога, нису отишли на „следећи ниво". Према онима који верују у духове, постоје три различите врсте прогањања 1) прогањања резидентних духова или ситуација (која се упоређују са видео репродукцијама без икакве праве интеракције са било којим духовима). 2) Прогањања људских духова, чија је природа комбинација доброг и лошег (али не злог). Такви духови можда просто желе да привуку људску пажњу, други можда збијају неслане шале, али у сваком случају, они не наносе штету људима. 3) Интеракција са духовима који нису људски тј. са демонима. Они могу да се маскирају у људске духове, али су опасни и наносе штету.

Када читамо о духовима и прогањањима из небиблијских извора, запамтите да, само зато што се аутор можда позива на Библију или библијске ликове (нпр. арханђел Михајло), то не значи да се теми прилази са библијског становишта. Када не постоји ауторитет који стоји иза информације аутора, читалац мора да се запита: „Како он/он зна да је то бас тако? Шта је његов/њен ауторитет? На пример, како аутор зна да се демони маскирају као људски духови? На крају, они који се баве овом темом из небиблијске перспективе морају да заснивају своје разумевање на сопстеним мислима, мислима других и/или искуствима из прошлости. Међутим, према сопственом признању да демони варају и могу да имитирају доброћудне људске духове, искуства могу да буду варљива! Ако неко треба да стекне исправно разумевање на ову тему, мора да прибегне извору који се показао тачним 100 посто – Божијој Речи, Библији. Хајде да погледамо шта Библија каже на ову тему.

1. Библија никада не говори о прогањањима. Уместо тога, подучава да кад особа умре, дух те особе иде на два места. Ако је особа верник у Исуса Христа, дух те особе уводи се у присуство Господа на небу (Филипљанима 1:21-23; 2. Коринћанма 5:8). Касније, он ће бити сједињен и у телу приликом васкрсења (1. Солуњанима 4:13-18). Ако особа није верник у Исуса Христа, његов дух шаље се на место мучења које се зове пакао (Лука 16:23-24).

Било да је особа верник или не, не постоји повратак у наш свет да би се комуницирало или причало са људима, чак и ради упозорења да беже од предстојећег суда (Лука 16:27-31). Постоје само два забележена тренутка када је мртва особа комуницирала са живом. Прва је када је израелски краљ Саул покушао да контактира умрлог пророка Самуила путем медијума. Бог је дозволио Самуилу да буде узнемирен довољно дуго да огласи суд над Саулом због сталне непослушности (1. Самуилова 28:6-19). Други тренутак је када су Мојсије и Илија причали са Исусом приликом преображења у Матеју 17:1-8. Међутим, није постојало ништа „сабласно" у вези са појављивањем Мојсија и Илије.

2. Библија стално говори о невидљивим анђелима који се крећу унаоколо (Данило 10:1-21). Понекад ти анђели комуницирају са живим људима. Зли духови или демони могу, у ствари, да запоседну људе, да обитавају у њима и контролишу их (види Марко 5:1-20). Четири еванђеља и књига Дела апостолских бележе неколико догађаја демонске опседнутости и добрих анђела који се појављују и помажу верницима. Анђели, било добри или лоши, могу да буду узрочници натприродних феномена (Јов 1-2; Откривење 7:1; 8:5; 15:1,16).

3. Библија показује да демони знају ствари којих људи нису свесни (Дела 16:16-18; Лука 4:41). Пошто су ти зли анђели присутни дуго времена, природно је да знају ствари које они, чији су животи ограничени, не знају. Пошто тренутно Сатана има приступ Божијој присутности (Јов 1-2), демонима може бити дозвољено да знају неке појединости о будућности, али ово је нагађање.

4. Библија каже да је Сатана отац лажи и преварант (Јован 8:44;2. Солуњанима 2:9) и да се прерушава у„анђела светла". Они који га прате, људи или не, практикују исте лажи (2. Коринћанима 11:13-15).

5. Сатана и демони имају велику моћ (у поређењу са људима). Чак и арханђел Михајло верује једино у Божију силу када се бори са Сатаном (Јуда 1:9). Али, Сатанина моћ је ништавна у поређењу са Божијом (Дела 19:11-12; Марко 5:1-20) и Бог је у стању да употреби Сатанине зле намере да изведе то на добро (1. Коринћанима 5:5; 2. Коринћанима 12:7).

6. Бог нам заповеда да немамо ништа са окултним, обожавањем ђавола или светом нечистих духова. Ово укључује ангажовање медијума, учестовање на сеансама, Оуија плоче, хороскопе, тарот карте, комуницирање путем одређених канала итд. Бог сматра овакве праксе гадошћу (Поновљени закон 18;9-12; Исаија 8: 19-20; Галатима 5:20; Откривење 21:8) и они који су укључени у такве ствари призивају катастрофу (Дела 19:13-16).

7. Верници у Ефесу представљају пример како се опходити према окултним стварима (књиге, музика, накит,игре итд). Они су признали своју укљученост у то као грех и јавно их спалили (Дела 19:17-19).

8. Избављење од Сатанине моћи постиже се кроз Божије спасење. Спасење долази вером у еванђеље Исуса Христа (Дела 19:18; 26:16-18). Узалудни су покушаји да се човек избави од укључености у демонску активност без спасења. Исус је упозорио на срце које нема присуство Светог Духа ; такво срце је само празно место које је спремно за насељавање још горих демона (Лука 11:24-26). Али, када особа дође Христу ради опроштаја греха, Свети Дух долази да обитава до дана откупљења (Ефесцима 4:30).

Неке паранормалне активности могу се приписати и поступцима шарлатана. Најбоље би било разумети друге извештаје о духовима и прогањањима као демонско деловање. Понекад ови демони неће ни покушати да сакрију своју праву природу, а некада ће користити обману, појављујући се као људски духови. Таква обмана води ка новим лажима и збуњености.

Бог каже да је консултовање мртвих у име живих равно лудости. Уместо тога, Он каже: „Закон и сведочанство тражите" (Исаија 8:19-20). Божија Реч је наш извор мудрости. Верници у Исуса Христа не треба да буду укључени у окултно. Духовни свет је стваран, али хришћани не треба да се плаше (1. Јованова 4:4).Врати се на Српску страну

Да ли постоји активност демонских духова данас у свету?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries