settings icon
share icon
Питање

Шта је служба избављења и да ли је библијска?

srpski
Одговор


Општа дефиниција „службе избављења" са којом се сви слажу је да се та служба обично усресређује на избацивање демона или духова у покушају да се реше проблеми у вези са специфичним демонима. На пример, свештеник службе избављења ће можда желети да помоне некоме да преброди гнев избацујући духа гнева. Ови свештеници се обично усредсређују на рушење духовних упоришта у нечијем животу, на проналажење унутрашњег исцељења или проглашавајући победу у Христу над његовим непријатељима. Много тога се односи на душевне свезе, клетве или „законска права" демона. Са библијске стране гледишта, демони или зли духови су пали анђели који су се побунили на небу са Сатаном (Откривење 12:4, 9; Исаија 14: 12-20; Језекиљ 28:1-19).

У Бибљии постоји пуно тога о Сатани и његовим демонима. Мало тога се говори о служби избављења од истих, а ништа се не говори о избављењу као „служби". Списак црквених служби налази се у Ефесцима 4:11. Први су апостоли или пророци, темељ цркве – којој је Исус главни угаони камен (Ефесцима 2:20). Следе еванђелисти, затим пастири и учитељи. Способност да се избацују демони није наведена као духовни дар или служба.

Еванђеља и Дела апостолска говоре о томе да су Исус и ученици избацивали демоне. Подучавање у Новом завету (од Римљана до Јуде) говоре о демонској активности, али не и методу како их избацити, нити се верници позивају да то чине. Нама је речено да ставимо сво оружје Божије да бисмо се одупрли духовној злоби (Ефесцима 6:10-18). Речено нам је да се одупремо ђаволу (Јаковљева 4:7) и да му не дајемо места у нашим животима (Ефесцима 4:27). Међутим, није нам речено како да избацимо њега или његове демоне из других, нити да о томе треба да размишљамо да чинимо.

Занимљиво је да не постоји запис о Исусовим упутствима ученицима како да избацују демоне, са могућим изузетком у Матеју 12:43-45, где је дат неки увид. Када су ученици открили да им се демони потчињавају у Исусовом имену и власти, били су радосни (Лука 10:17; Дела 5:16; 8:7; 16:18; 19:12). Али, Исус је рекао ученицима: „Али немојте да се радујете томе што вам се духови покоравају, него се радујте што су ваша имена записана на небесима″ (Лука 10:20).

Уместо да нам се да посебна „служба избављења", ми имамо ауторитет у силном Исусовом имену. Једног дана, Јован је рекао Исусу: „Рече му Јован: ,Учитељу, видесмо једнога како у твоје име истерује демоне, а не иде с нама, и бранили смо му, јер није ишао с нама. А Исус рече: не браните му; јер нема тога који ће чинити чудо у моје име и моћи одмах зло да говори о мени; ко, наиме, није против нас, за нас јеʾ″ (Марко 9:38-40). Власт над демонима значи деловање Господа, без обзира да ли особа има посебну службу избављења.

Нагласак на духовном рату је истакнут у стиховима као што су 1. Јованова 4:4: „Ви сте, дечице, од Бога и надвладали сте их, јер је већи онај који је у вама него онај који је у свету (ђаво)". Победа је наша, јер Свети Дух обитава у нама. Верници могу да надвладају своје борбе са прошлошћу, навикама, зависношћу, јер „све што је од Бога рођено побеђује свет″ (1. Јованова 5:4). Нама је потребна молитва, побожни савет и подршка добре цркве, али не неопходно и „свештеник службе ослобођења".

Нама је речено: „Будите трезвени, бдијте. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере. Њему се успротивите, чврсти у вери…….А Бог сваке благодати, који вас је у Христу позвао у своју вечну славу, он ће вас после вашег кратког страдања усавршити, учврстити, оснажити, утемељити (1. Петрова 5:8-10).

Кључ победе у хришћанском животу је да нас Свети Дух испуњава (контролише и оснажује) из тренутка у тренутак (Ефесцима 5:18). Отац познаје оне који су Његови: „Јер сви, које води Дух Божији, ти су синови Божији″ (Римљанима 8:14). Свети Дух неће обитавати ни у коме ко није наново рођен (Јован 3:3-8; 2. Тимотеју 2:19; Дела 1:8; 1. Коринћанима 3:16), па је први корак у духовној победи да се поуздамо у Исуса Христа. Затим, радуј се што је Исус у теби и што имаш Његову силу и победу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је служба избављења и да ли је библијска?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries