settings icon
share icon
Питање

Шта је дефиниција брака?

srpski
Одговор


Широм света, најмање седамнаест нација је легализовало брак између истополних партнера. Очигледно, друштвена дефиниција брака се мења. Али,да ли је право владе да редефинише брак или је дефиницију брака вец́ одредио виши ауторитет?

У 2. глави 1. Мојсијеве, или Постања, Бог изјављује да није добро да Адам (први човек) живи сам. Све животиње су ту, али ниједна од њих није одговарајуц́и партнер за Адама. Бог, дакле, у посебном чину стварања, ствара жену. Само неколико стихова касније, жена је названа „његова супруга“ (1. Мојсијева 2:25). Еден је био поприште првог брака, који је одредио сам Бог. Аутор 1. Мојсијеве, затим бележи стандард по коме се дефинишу сви будуц́и бракови: „Зато ће човек оставити оца и мајку и сјединити се са својом женом, и биће једно тело“ (1. Мојсијева 2:24).

Овај одломак из Светог писма даје неколико тачака за разумевање Божјег плана за брак. Прво, брак укључује мушкарца и жену. Јеврејска реч за „жена“ је родно специфична; не може значити ништа друго осим „жена“. Не постоји одељак у Светом писму који помиње брак који укључује било шта друго осим мушкарца и жене. Немогуц́е је да се формира породица или да се људска репродукција одвија асексуално. Пошто је Бог одредио да се секс одвија само између брачног пара, следи да је Божји план да се породична јединица формира када се мушкарац и жена удруже у сексуалном односу и имају децу.

Други принцип из 1. Мојсијеве 2, о Божијем плану за брак је да брак треба да траје доживотно. Стих 24 каже да њих двоје постају „једно тело“. Ева је узета са Адамове стране и тако је буквално била једно тело са Адамом. Сама њена супстанца је настала од Адама уместо од земље. Сваки брак након тога треба да одражава јединство који су делили Адам и Ева. Пошто је њихова веза била „у телу“, били су заједно заувек. У првом браку није постојала клаузула која би омогуц́ила начин да се њих двоје раздвоје. То значи да је Бог створио брак за цео живот. Када се мушкарац и жена обавежу да ц́е се венчати, они „постају једно тело“, блиско повезани једно са другим све до смрти.

Трец́и принцип из овог одломка о Божјем плану за брак је моногамија. Јеврејске речи за „мушкарац“ и „жена“ су једнина и не дозвољавају више жена. Иако су неки људи у Светом писму имали више жена, јасно је из извештаја о стварању да је Божји план за брак био један мушкарац и једна жена. Исус је нагласио овај принцип када се позвао на извештај из 1. Мојсијеве да би се супротставо идеји лаког развода (Матеј 19:4—6).

Не треба да нас чуди што свет жели да промени оно што је Бог установио. „Зато је тежња тела непријатељство према Богу, јер се тело не потчињава Божијем закону, а и не може“ (Римљанима 8:7). Иако свет покушава да пружи сопствену дефиницију за оно што називају „браком“, Библија и даље стоји. Јасна дефиниција брака је заједница једног мушкарца и једне жене за цео живот.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је дефиниција брака?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries