settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о смртној казни?

srpski
Одговор


Старозаветни закон је заповедао да се изврши смртна казна за различита дела: убиство (Друга Мојсијева 21:12), киднаповање (Друга Мојсијева 21:16), сексуални однос са животињом (Друга Мојсијева 22:19); прељуба (Трећа Мојсијева 20:10); хомосексуалност (Трећа Мојсијева 20:13), да је неко лажни пророк (Пета Мојсијева 13:5), проституција и силовање (Пета Мојсијева 22:4), и неколико других злочина. Међутим, Бог је често показивао милост када је требало извршити смртну казну. Давид је починио прељубу и убиство, али Бог није захтевао његов живот због тога (Друга Самуилова 11:1-5, 14-17; Друга Самуилова 12:13). У крајњем случају, сваки грех који починимо заслужује смртну казну (Римљанима 6:23). Но треба да будемо захвални Богу који је показао своју љубав према нама тиме што нас није осудио (Римљанима 5:8).

Када су Фарисеји довели Исусу жену која је ухваћена у прељуби, и питали га да ли она треба да буде каменована, Исус је одговорио: "Ко је од вас безгрешан – нека први баци камен на њу" (Јован 8:7). Овај пример не треба користити као аргумент да је Исус одбацио смртну казну у сваком случају. Исус је овде само изобличавао Фарисејско лицемерје. Фарисеји су хтели да преваре Исуса да прекрши Старозаветни закон...њих уопште није интересовало каменовање жене (где је био човек који је ухваћен у прељуби?) Бог је био тај који је успоставио смртну казну: “Ко пролије крв човечију, његову ће крв пролити човек, јер је Бог по свом обличју створио човека” (Прва Мојсијева 9:6). Исус би подржао смртну казну у неким случајевима али је исто показао милост када је требало извршити смртну казну (Јован 8:1-11). Апостол Павле је дефинитивно признавао ауторитет власти да изврши смртну казну када је то неопходно (Римљанима 13:1-5).

Тако да у основи смо се вртили тамо где смо почели. Да, Бог дозвољава смртну казну. Али у исто време, Бог не захтева да се увек изврши смртна казна када то по закону следује. Какав треба да је онда хришћански став по питању смртне казне? Прво, треба да знамо да је Бог успоставио смртну казну у Својој Речи; тако да би било уображено од нас да мислимо да ми можемо да успоставимо виши стандард од Божијег или да будемо бољи него Он. Бог има најузвишенији стандард од било кога бића, с обзиром да је савршен. Овај стандард Он примењује не само на нас него ин а себе самог. Самим тим, Он воли бесконачно, и Његова милост је бесконачна. Такође видимо да Он има бесконачан гнев, и све то је у свршеном балансу.

Друго, ми треба да шватимо да је Бог дао ауторитет властима да одреде када да се изврши смртна казна (Прва Мојсијева 9:6; Римљанима 13:1-7). Небиблијски је да тврдимо да се Бог супроставља смртној казни у било ком случају. Хришћани никада не треба да се радују када се извршава смртна казна, али у исто време, хришћани не треба да оспоравају право властима да уклоне извршиоце најгорих злочина.



Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о смртној казни?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries