settings icon
share icon
Питање

Шта је Давидов савез?

srpski
Одговор


Давидов савез односи се на Божија обећања Давиду кроз пророка Натана и налазе се у 2. Самуиловој 7 и касније су сажета у 1. Дневника 17:11-14 и 2. Дневника 6:16. Ово је безусловни савез између Бога и Давида путем којег Бог обећава Давиду и Израелу да ће Месија (Исус Христос) да дође из Давидове линије и да ће успоставити царство које ће трајати вечно. Давидов савез је безуслован, јер Бог не тражи никакав услов за послушност да би се испунио. Сигурност датих обећања налази се искључиво у Божијој верности и не зависи од послушности Давида или Израела.

Давидов савез се усредсређује на неколико кључних обећања Давиду. Прво, Бог поново потвђује обећање о земљи које је дао у оквиру прва два савеза са Израелом (Аврамов и Палестински савез). Ово обећање се види у 2.Самуиловој 7:10

„Ја ћу одредити место народу своме Израелу и тамо га посадити, да мирно станује на свом месту и да се више не узнемирава. Силници га неће више мучити као пре". Затим, Бог обећава да ће Давидов син да га наследи као краљ Израела и да ће тај син (Соломон) изградити храм. Ово обећање се види у 2. Самуиловој 7:12-13: „Ја ћу подићи твоје потомство после тебе, оно које ће изаћи из тебе истог, и ја ћу одлучно успоставити краљевство његово. Он је тај који ће саградити једну кућу за моје име".

Али, обећање се наставља и проширује: „Ја ћу заувек поставити његов престо краљевски" (2. Самуилова 7:13) и „Пред тобом, твоја кућа и твоје краљевство биће заувек постојани, твој престо заувек учвршћен" (стих 16). Оно што је почело као обећање да ће Давидов син Соломон бити благословен и да ће изградити храм претвара се у нешто другачије – обећање вечног царства. Други Давидов Син владаће заувек и изградиће вечну Кућу. Ово се односи на Месију, Исуса Христа, који је назван Сином Давидовим у Матеју 21:9.

Обећање да ће Давидова „кућа", „царство" и „престо" бити заувек успостављено је значајно, јер показује да ће Месија доћи из Давидовог рода и да ће успоставити царство из кога ће владати. Савез је сажет у речима „кућа' обећавајући династију Давидовом родослову; „царство" односећи се на људе којима ће владати цар; „престо″, наглашавајући ауторитет цареве владавине и „заувек" наглашавајући вечну и безусловну природу обећања датог Давиду и Израелу.

Други стихови који се односе на Давидов савез налазе се у Јеремији 23:5; 30:9; Исаија 9:7; 11:1; Лука 1:32,69; Дела 13:34 и Откривење 3:7.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Давидов савез?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries